Món Global
Forces ucraïneses al lloc de l'impacte d'un dels dos míssils a Kramatorsk
Foto: Forces ucraïneses al lloc de l'impacte d'un dels dos míssils a Kramatorsk | Europa Press
Guerra d'Ucraïna

Un bombardeig rus mata 10 persones i fereix una col·laboradora de La Vanguardia

Temps de lectura: 3 minuts
Forces ucraïneses al lloc de l'impacte d'un dels dos míssils a Kramatorsk
Foto: Forces ucraïneses al lloc de l'impacte d'un dels dos míssils a Kramatorsk | Europa Press

Almenys 10 persones, entre elles 3 nens, han mort aquest dimarts en un bombardeig rus contra un restaurant de la ciutat ucraïnesa de Kramatorsk. Entre els ferits hi ha la periodista Catalina Gómnez, que ha publicat diverses cròniques sobre la guerra pel diari català, segons informa el mateix diari català.

Per què és important? És un dels atacs més mortífers dels últims mesos a Ucraïna. Els serveis d'emergències comptabilitzen 56 persones ferides a causa del llançament de dos míssils terra-aire sobre aquesta ciutat, que abans de la guerra tenia 150.000 habitants.

Què en sabem? Un dels coets ha impactat de ple contra el restaurant Ria Pizza, un local freqüentat per periodistes i militars en aquesta ciutat amb forta presència de l'exèrcit ucraïnès, ja que es troba a prop del front.

  • Juntament amb Gómez, també han resultat ferits lleu l'escriptor Héctor Abad, l'excomisionat de pau Sergio Jaramillo i l'escriptora ucraïnesa Victoria Amelina. Abad i Jaramillo es trobaven a la ciutat per "expressar al poble ucraïnès la solidaritat de l'Amèrica Llatina contra la barbàrie i la invasió il·legal russa".
  • L'atac ha tingut lloc poc després de les 19:00, segons relatava minuts després la mateixa Gómez en un vídeo gravat amb el mòbil, que publicava France 24 Español.

Què diu?

  • "Estem vius de minable. Hem vist escenes de terror, ferits molt greus".
  • "És un dels restaurants més importants de la ciutat. Estava absolutament ple. Aquí hi havia civils, també militars", ha relatat. 

En detall: Héctor Abad és un periodista i escriptor de renom, autor d'El olvido que seremos, un èxit literari el 2020 que va inspirar la pel·lícula amb el mateix títol protagonitzada per l'actor Javier Cámara i dirigida per Fernando Trueba.

  • Jaramillo és un polític colombià i un dels principals negociadors de l'acord de pau firmat el 2016 a les guerrilles de les FARC.

Context: Kramatorsk ha estat en la diana de nombrosos bombardeigs de l'exèrcit de Putin. El més mortífer va ser el d'abril de 2022, poques setmanes després de l'inici de la invasió, que va causar 61 morts i més de 160 ferits.

  • De fet, és la capital regional de l'est del país, des que Donetsk i Lugansk van ser envaïdes per separatistes prorussos, uns fets que van marcar l'inici de la guerra que segueix 9 anys després.

Visió global: L'atac criminal de Rússia té lloc en un moment de feblesa del Kremlin, marcat per l'amenaça que va suposar per la seguretat del règim de Putin l'avenç de les tropes mercenàries de Wagner liderades per Prigozhin en territori rus.

Categoria: Món Global