Món Global
Una dona mira la runa d'un edifici fet malbé.
Foto: Una dona mira la runa d'un edifici fet malbé. | EFE / MOHAMED MESSARA
Terratrèmol

Quatre dies després de la tragèdia al Marroc: Més de 2.900 morts pel terratrèmol

Temps de lectura: 3 minuts
Una dona mira la runa d'un edifici fet malbé.
Foto: Una dona mira la runa d'un edifici fet malbé. | EFE / MOHAMED MESSARA

Més de 2.900 persones han mort a conseqüència del terratrèmol que va afectar la serralada de l'Alt Atlas, al centre del Marroc, segons el darrer balanç d'aquest dimarts. El govern també té constància de 5.500 ferits.

Per què és important? Les tasques de rescat tot just s'han començat a reforçar amb els equips de l'estranger i el nombre de morts i ferits podria augmentar a mesura que els grups de salvament arribin a llocs que han quedat més aïllats.

Amb xifres: El terratrèmol més gran al Marroc des de fa 120 anys ja ha enfilat la xifra de morts a les 2.901 persones i la de ferits a 5.530.

  • Les conseqüències d'aquesta tragèdia han deixat morts a una desena de províncies, però les més afectades són A l'Haouz, amb 1.604 morts i Taroudannt amb 976 víctimes mortals.
  • L'ONU estima que més de 300.000 persones s'han vist afectades a Marràqueix i a la zona de lAlt Atlas.
  • Segons UNICEF, uns 100.000 nens i nenes s'han vist afectats pel terratrèmol. Encara no ha pogut verificar quants nens i nenes poden haver perdut la vida, però ha recordat que el 2022 es calculava que la infància representava gairebé una tercera part del conjunt de la població.

Situació actual: Els serveis d'emergència del Marroc continuen desplegats a les zones afectades, on només han pogut accedir equips enviats per quatre països —Espanya, Regne Unit, Qatar i Emirats Àrabs Units—, donat que Rabat no ha acceptat l'ajuda oferida per altres governs al·legant raons logístiques.

  • Hi ha pobles aïllats que encara no han rebut cap tipus d'ajuda. Les possibilitats de trobar gent amb vida en aquestes zones són més complicades.
  • Hi ha por que els edificis que estan drets acabin enfonsant-se per les esquerdes i també pel material de què estan fetes. Es tracta d'una barreja de pedra i fang, uns materials que en enfonsar-se aixequen una pols que complica respirar en cas de quedar atrapat.

D'altra banda, el terratrèmol de magnitud 6,8 a l'escala de Richter ha deixat, fins ara, al voltant d'una trentena de rèpliques que superen la magnitud 3.

  • La situació sembla que ara està més estabilitzada i, segons l'Institut Geològic dels Estats Units, s'estima que un de cada 20 terratrèmols com el del Marroc deriva en una rèplica similar o inclús superior a la següent setmana, tot i que la possibilitat disminueix amb el temps.

On demanar ajuda? El Govern recomana seguir les indicacions de les autoritats i els equips d'emergència del Marroc i posa a disposició, a través de la Delegació al Nord d'Àfrica, un punt de contacte per emergències per a persones que s’hagin vist afectades pel terratrèmol: un telèfon amb WhatsApp (0034 674 744 901), un telèfon amb prefix marroquí (00212 648 682 896) i un telèfon català (938 597 393).

  • Es demana que aquestes línies només s’utilitzin per emergències. També s’habilita la bústia de correu electrònic [email protected].
Categoria: Món Global
Etiqueta: Terratrèmols