Món Global
Unió Europea
Foto: Unió Europea | Europa Press
Drets i Llibertats

La UE admet l'"estret" vincle que existeix entre salut mental i feina

Temps de lectura: 2 minuts
Unió Europea
Foto: Unió Europea | Europa Press

La Unió Europea (UE) ha reconegut per primera vegada que existeix un vincle "estret" entre la salut mental i la feina. Ho han deixat per escrit els ministres de treball de la UE reunits a Luxemburg aquest dilluns 9 d'octubre.

Què en sabem? El Consell ha enviat un missatge a la Comissió Europea perquè adreci els riscos derivats d'aquest problema en la seva normativa. També demana que consideri el dret a la desconnexió com una mesura de prevenció i aposti per una major coordinació amb les autoritats nacionals.

Què han dit? "La salut mental està connectada de moltes maneres amb diferents variables [...], entre elles el treball; estan estretament connectats i els riscos psicosocials a la feina poden impactar negativament la salut mental i a la inversa; la salut mental és important per a la capacitat laboral, la competitivitat i la productivitat", exposa l'escrit dels ministres.

  • "Combatre la precarietat és un dels millors antídots per la prevenció de riscos psicosocials a la feina; les conclusions d'avui suposen un pas molt rellevant cap al reconeixement de l'impacte de la salut mental i a la promoció del benestar psicològic dels treballadors", ha expressat la ministra espanyola de Treball i Economia Social en funcions, Yolanda Díaz.

Què demanen? Els ministres de la UE insten al conjunt dels estats a promoure la salut mental al lloc de treball, a donar suport a la incorporació o a la reinserció laboral de treballadors amb problemes de salut mental i a desenvolupar noves eines per prevenir situacions compromeses a les petites i mitjanes empreses o al sector dels autònoms.

En dades: Segons dades facilitades per la Comissió Europea, més d'un de cada quatre empleats (27%) a la Unió va patir estrès, depressió o ansietat el 2022, un percentatge que ha augmentat considerablement des de l'esclat de la pandèmia de la covid-19.