Món Global
Una dona plora les morts de palestins pels atacs d'Israel a Gaza
Foto: Una dona plora les morts de palestins pels atacs d'Israel a Gaza | EFE/EPA/HAITHAM IMAD
Orient Mitjà

L'ONU alerta que la guerra entre Israel i Hamàs podria estendre's a altres països

Temps de lectura: 2 minuts
Una dona plora les morts de palestins pels atacs d'Israel a Gaza
Foto: Una dona plora les morts de palestins pels atacs d'Israel a Gaza | EFE/EPA/HAITHAM IMAD

L'Organització de Nacions Unides (ONU) ha alertat del risc que el conflicte entre Israel i Hamàs s'estengui a altres països de l'Orient Mitjà arran dels últims atacs i ateses les grans i històriques tensions que viu el territori.

Per què és important? És el setè dia del conflicte entre Israel i Hamàs des que el grup paramilitar islamista radical ataqués el país hebreu i el primer ministre Benjamin Netanyahu declarés oficialment la guerra. Ara, Israel ha donat un termini de 24 hores als palestins que viuen a la Franja de Gaza, principal enclavament dels enfrontaments, perquè abandonin el territori.

Què en sabem? Israel ha atacat infraestructures d'estat de Síria, concretament els aeroports de les ciutats d'Alepo i Damasc. Els seus vols programats han hagut de ser traslladats a l'aeroport de Latakia.

  • Això, alhora, provoca la suspensió temporal de l'ajuda humanitària de l'ONU al país, cosa que suposa una violació del Dret Internacional Humanitari.
  • Israel ha reconegut haver comès atacs a Síria, tot i que no expressament els que han afectat els aeroports d'Alepo i Damasco.

Els motius: El govern israelita del primer ministre Benjamin Netanyahu ha justificat els bombardejos assegurant que busquen evitar la implicació directa de l'Iran.

  • Volen evitar l'establiment de bases iranianes a Síria i que el país enviï armes a Hezbollah, milícia establerta al Líban i que, alhora, és propera a Hamàs, el grup en guerra amb Israel.

Què diuen? António Guterres, secretari general de l'ONU, ha comparegut en roda de premsa per alertar de les dimensions que pot prendre la guerra a Orient Mitjà, ateses les tensions entre els territoris d'Israel, Palestina, l'Iran i el Líban.

  • Ha dit que els fets són "extremadament preocupants" i ha demanat "evitar atacs que puguin afectar els civils i danyar la infraestructura civil". "Qualsevol error de càlcul podria conduir a una violència més àmplia en una regió que ja és volàtil en si mateixa", ha justificat.

Mentrestant: Experts de l'ONU han demanat a curt termini un final "immediat" a les violacions de drets humans i un acord d'alto el foc que sigui supervisat per un organisme internacional independent". També l'alliberament dels ostatges presos per Hamàs i els palestins detinguts arbitràriament per Israel, i la provisió d'ajuda financera i humanitària en el marc de la creació de corredors humanitaris per als gazatís.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Israel Guerra