Món Global
Flors a l'ambaixada d'Israel a Washington (EUA) en record als morts pel conflicte.
Foto: Flors a l'ambaixada d'Israel a Washington (EUA) en record als morts pel conflicte. | EFE
Orient Mitjà

Els EUA titlla d'error l'ocupació de Gaza, però veu inevitable l'entrada d'Israel

Temps de lectura: 3 minuts
Flors a l'ambaixada d'Israel a Washington (EUA) en record als morts pel conflicte.
Foto: Flors a l'ambaixada d'Israel a Washington (EUA) en record als morts pel conflicte. | EFE

Joe Biden, president dels Estats Units (EUA) ha mostrat públicament el seu suport a Israel i l'ha instat a "eliminar" Hamàs, tot i que també s'ha pronunciat sobre la polèmica ocupació de la Franja de Gaza, la qual ha titllat de "gran error".

Per què és important? Els nord-americans són històricament un dels més grans aliats de l'estat hebreu per imposar-se a l'Orient Mitjà. La comunitat internacional no ha intervingut després de dècades d'ocupacions i persecucions contra el poble de Palestina, i no és cap secret que la gran influència dels EUA podria ser determinant en la fi dels atacs; tanmateix, a Washington no li interessa.

Què diuen? "Crec que seria un error que Israel ocupés Gaza un altre cop", ha dit el president americà Joe Biden en una entrevista a la cadena de televisió CBS aquest diumenge. Tanmateix, no advoca per un alto el foc i creu inevitable l'entrada de l'exèrcit al territori per "eliminar els extremistes".

  • A més, ha insistit que la solució implica crear i respectar "dos Estats" malgrat que Israel "encara" no hi estigui d'acord.
  • També ha descartat enviar tropes a Orient Mitjà. "No és necessari, Israel té una de les millors forces de combat", ha dit, malgrat que Washington ja ha enviat dos portaavions, creuers i destructors.
  • Després, el representant d'Israel a l'ONU, Gilad Erdan, ha afirmat a la CNN que Israel "no té cap interès a ocupar Gaza", però que farà "tot el necessari" per eliminar Hamàs.
  • Per la seva banda, l'ambaixador israelià als EUA, Michael Herzog, ha dit que no tenen "cap desig de governar les vides de més de 2 milions de palestins".

En xifres: Els atacs han posat fi a la vida de més de 2.600 gazatís i 1.300 israelians, a banda de més de 55 morts a operacions i enfrontaments a Cisjordània.

  • Mentrestant, continua el setge a la Franja de Gaza, on fa una setmana que no arriben aliments, combustible, electricitat ni aigua sota l'ordre del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu. Ara, l'estat hebreu ha acordat un alto el foc al sud de la regió perquè passi l'ajuda humanitària.

Context: El conflicte ja no és exclusiu d'Israel i el grup paramilitar de Hamàs, que és qui controla Gaza, sinó que hi ha el risc que s'estengui a altres països, ha lamentat l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

  • Israel ha atacat els aeroports d'Alepo i Damasc a Síria per "evitar" l'establiment de bases de l'Iran i que enviï armes a Hezbollah i Hamàs, als quals tradicionalment dona suport.
  • Els EUA insisteixen que no hi ha proves de la implicació de l'Iran en el conflicte amb Palestina i han insistit a Teheran i Hezbollah que s'hi abstenguin per evitar que la guerra s'intensifiqui.