Món Global
Un home porta a l'hospital una nena ferida per un atac d'Israel a la Franja de Gaza
Foto: Un home porta a l'hospital una nena ferida per un atac d'Israel a la Franja de Gaza | EFE/EPA/HAITHAM IMAD
Orient Pròxim

Picabaralla d'Espanya amb Israel: "Denunciar un genocidi no és alinear-se amb Hamàs"

Temps de lectura: 3 minuts
Un home porta a l'hospital una nena ferida per un atac d'Israel a la Franja de Gaza
Foto: Un home porta a l'hospital una nena ferida per un atac d'Israel a la Franja de Gaza | EFE/EPA/HAITHAM IMAD

Picabaralla entre Espanya i Israel enmig de la guerra amb Hamàs. L'executiu del primer ministre Benjamin Netanyahu ha condemnat les declaracions d'alguns membres del govern espanyol, que ha sortit al pas per "negar" les "falsedats" de les quals els acusa l'estat hebreu i reivindicar la llibertat d'expressió.

Per què és important? Les declaracions de la vicepresidenta Yolanda Díaz i la ministra Ione Belarra recullen el malestar per l'habitual modus operandi d'Israel, que ha gaudit de suport internacional des de la seva creació malgrat la persecució que fa dècades que comet contra el poble palestí. És per això que les manifestacions propalestines fa anys que reclamen que les autoritats d'arreu del món intervinguin contra l'estat hebreu.

Què diu Israel? L'ambaixada d'Israel a Espanya ha fet un comunicat la tarda d'aquest dilluns 16 d'octubre condemnant "enèrgicament" les declaracions "immorals" de "certs membres" de l'executiu espanyol, als quals acusa d'alinear-se amb el grup terrorista Hamàs. I ha demanat al president en funcions Pedro Sánchez que les "condemni inequívocament".

  • "Aquestes declaracions no només són absolutament immorals, sinó que també posen en perill la seguretat de les comunitats jueves d'Espanya, exposant-les al risc d'un major nombre d'incidents i atacs antisemites", segons la diplomàcia israeliana.

Què diu Espanya? Com a resposta, el Ministeri d'Afers Exteriors comandat per José Manuel Albares ha refusat aquestes "falsedats" i ha dit no acceptar "insinuacions infundades". En un comunicat, ha insistit que "qualsevol responsable polític pot expressar lliurement posicions com a representant d'un partit polític en una democràcia plena com és Espanya".

  • "La posició del govern d'Espanya és clara: condemna taxativa, exigència d'alliberament immediata i incondicional d'ostatges i reconeixement del dret d'Israel a defensar-se dins dels límits marcats pel Dret Internacional i el Dret Internacional Humanitari", ha reaccionat l'executiu de coalició.

Els motius: Les declaracions que han empipat la diplomàcia israeliana corresponen a la ministra en funcions de Drets Socials, Ione Belarra, i a la vicepresidenta també en funcions Yolanda Díaz.

  • La ministra de Podem va demanar públicament al govern de Pedro Sánchez portar una petició a la Fiscalia de la Cort Penal Internacional perquè investigui "els crims de guerra comesos a Palestina pel primer ministre Benjamin Netanyahu".
  • De fet, la mateixa Ione Belarra ha reaccionat al comunicat de l'ambaixada d'Israel. "Denunciar aquest genocidi no és 'alinear-se amb Hamàs', és una obligació democràtica", ha dit a X, acusant Israel de crims de guerra.
  • Per la seva banda, la líder de Sumar va denunciar l'"apartheid israelià" contra el poble palestí i va condemnar la violència contra civils "vingui d'on vingui". Així mateix, la seva formació ha inclòs com a requisit per donar suport a un nou govern amb Pedro Sánchez que Espanya reconegui l'Estat de Palestina de forma clara i sense esperar al posicionament de la Unió Europea. 

A més: El Ministeri d'Albares toca el crostó al primer ministre Netanyahu en instar-lo a "protegir a la població civil de Gaza i la necessitat imperiosa de mantenir els subministraments bàsics indispensables per al benestar d'aquesta població".

  • Per acabar, insisteix que "l'única solució viable és la solució de dos Estats que coexisteixin en pau i seguretat", sent aquesta la fórmula avalada per l'ONU.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Israel Guerra