Món Global
Soldats israelians patrullen les carreteres properes a la frontera amb Gaza
Foto: Soldats israelians patrullen les carreteres properes a la frontera amb Gaza | EFE
Orient Pròxim

Què sabem d'Iván Illarramendi, el ciutadà espanyol segrestat per Hamàs

Temps de lectura: 2 minuts
Soldats israelians patrullen les carreteres properes a la frontera amb Gaza
Foto: Soldats israelians patrullen les carreteres properes a la frontera amb Gaza | EFE

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha confirmat que l'espanyol Iván Illarramendi és un dels ostatges que té al seu poder Hamàs després de l'atac a Israel.

Per què és important? És un dels dos ciutadans espanyols desapareguts. Fa uns dies, el Ministeri d'Afers Exteriors liderat per José Manuel Albares va confirmar la mort d'una d'ells: Maya Villalobo, de Sevilla i de només 19 anys. Ara, coneixem que aquest altre segueix amb vida, encara que és presoner del grup paramilitar islamista radical.

Què en sabem? Iván Illarramendi té 46 anys i és natural de la localitat guipuscoana de Zarautz.

  • Vivia des de fa uns anys amb la seva dona xilena en un quibuts situat a dos quilòmetres de la franja de Gaza. El quibuts va ser assaltat el dia 7 d'octubre passat per milicians de Hamàs, que van assassinar molts dels residents i en van segrestar altres.

Què diuen? Sánchez ha exigit el seu immediat alliberament i sense condicions, així com el de la resta de persones que romanen capturades.

  • El cap de l'Executiu, que va insistir que l'única solució és la dels dos estats, Israel i Palestina, va subratllar la unitat de la Unió Europea davant de la situació a l'Orient Mitjà.
  • Després d'insistir que actualment “la prioritat absoluta” és protegir els civils, s'ha mostrat convençut que Europa ha d'aportar la seva ajuda per pal·liar el patiment i evitar l'extensió del conflicte.

A més: El president en funcions del govern espanyol ha anunciat que Espanya aportarà més de quatre milions d'euros addicionals per a la cooperació amb Palestina fins a final d'any. Una xifra que farà que el 2023 aquest ajut espanyol arribi a gairebé 21 milions i mig d'euros, un 30% més que l'any anterior.

A partir d'ara: Sánchez ha recordat que el proper 27 de novembre se celebrarà a Barcelona una nova reunió de la Unió per la Mediterrània, fòrum en què ha dit que Israel i Palestina s'asseuran en igualtat de condicions.

Context: Sánchez ha fet aquestes declaracions al Palau de la Moncloa després de participar en la cimera que per videoconferència han mantingut els líders de la UE per analitzar la situació del conflicte entre Israel i Hamàs.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Israel Guerra