Món Global
Bombardejos al Iemen
Foto: Bombardejos al Iemen | Twitter / @MOSSADil
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit bombardegen els houthis del Iemen

Temps de lectura: 2 minuts
Bombardejos al Iemen
Foto: Bombardejos al Iemen | Twitter / @MOSSADil

Els Estats Units ha confirmat un seguit de bombardejos conjunts entre l'exèrcit estatunidenc i el britànic contra posicions de les milícies houthis que des de mitjan novembre ataquen vaixells amb mercaderies israelianes al seu pas pel mar Roig.

Per què és important? La tensió és màxima. Els rebels del Iemen adverteixen a les forces aliades que pagaran "un alt preu" per aquests bombardejos.

En detall: La capital iemenita, Sanà, i la ciutat portuària de Hodeida estarien entre les ciutats atacades; també Sada i Taiz. 

Què diuen? En un comunicat, el president dels EUA, Joe Biden, ha confirmat els atacs.

  • "Les forces militars nord-americanes, juntament amb el Regne Unit i amb el suport d'Austràlia, Bahrain, Canadà i Països Baixos, han portat a terme amb èxit atacs contra diversos objectius al Iemen utilitzats pels rebels houthis ", diu el comunicat.
  • Biden ha manifestat que les accions dels insurgents "no tenen precedents" i han arribat a posar en perill personal militar i civil tant dels Estats Units com dels seus socis.

D'altra banda, els rebels iemenites han advertit que "la batalla serà més gran i anirà més enllà de qualsevol expectativa o imaginació dels nord-americans i els britànics".

  • "Els Estats Units i el Regne Unit s'han de preparar per pagar un alt preu" ha assegurat el viceministre d'Afers Estrangers dels houthis, Hussein Al-Ezzi.

D'on venim? Els hutíes, recolzats per l'Iran, controlen la capital del Iemen, Sanà, i altres zones del nord i l'oest del país des del 2015. 

  • Aquests bombardejos arriben després dels atacs "sense precedents" dels rebels houthis contra vaixells amb mercaderies israelianes al seu pas pel mar Roig, una importantíssima via per la qual circula el 12% del comerç marítim mundial.
  • Els rebels asseguren que ho fan com a resposta a l'ofensiva israeliana contra la franja de Gaza.

Resposta: Després de l'atac, Rússia ha convocat una reunió d'emergència del Consell de Seguretat de l'ONU.

  • De fet, aquesta mateixa matinada ha aprovat una resolució que demana als rebels houthis que aturin els atacs als vaixells que travessen el mar Roig.