Món Global
António Guterres, secretari general ONU
Foto: António Guterres, secretari general ONU | UN
Conflictes

L'ONU alerta que el món ha entrat de ple a "l'era del caos"

Temps de lectura: 2 minuts
António Guterres, secretari general ONU
Foto: António Guterres, secretari general ONU | UN

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha advertit aquest dimecres que el món està entrant en "una era de caos". Ho ha dit davant de l'Assemblea General, on ha explicat les seves prioritats de treball per al 2024.

Per què és important? "El Consell de Seguretat de les Nacions Unides, la principal plataforma on abordar qüestions de pau global, està bloquejat per fissures geopolítiques", ha lamentat Guterres.

Què en sabem? Guterres, exprimer ministre portuguès, ha fet una intervenció de to gairebé apocalíptic. El seu discurs ha anat molt més enllà que en altres ocasions i ha admès que, en aquest cas, la situació és especialment greu. 

  • "No és la primera vegada que el Consell es desmembra, però aquest cop és el pitjor de tots. La divisió actual és més profunda i més perillosa”, ha recalcat. 
  • En l'actual situació, Guterres ha reconegut que no es pot fer front a qüestions crítiques com la guerra entre Israel i Hamàs.

Amb més detall. Les seves declaracions es produeixen enmig de conflictes devastadors a Ucraïna, Orient Mitjà o Sudan, que han derivat en milions de persones desplaçades pels combats i que necessiten ajuda.

  • Amb la guerra a l'Orient Mitjà a punt d'arribar al cinquè mes, Guterres ha advertit que si les forces armades israelianes avancen cap a la ciutat meridional de Rafah, "augmentarà de manera exponencial el que ja és un malson humanitari amb conseqüències regionals incalculables".
  • "És hora d'un alto el foc humanitari immediat i de l'alliberament incondicional de tots els ostatges", ha demanat Guterres.
  • "A mesura que els conflictes proliferen, les necessitats humanitàries mundials estan en el seu màxim històric, però el finançament no segueix el mateix ritme", ha afegit. 

A més, el líder ha volgut dedicar unes paraules a una altra guerra que afecta la humanitat, la del canvi climàtic. 

  • "La humanitat ha declarat una guerra que només podem perdre: la guerra contra la natura". 
  • Guterres ha afirmat que la crisi climàtica "continua sent el repte definitiu del nostre temps" i ha recordat que és imprescindible que la humanitat "faci les paus amb el planeta".

Previsió. El secretari general de l'ONU ha animat els líders mundials a aprofitar l'oportunitat de la "Cimera del Futur" que se celebrarà al setembre a Nova York. 

  • Segons Guterres, serà la millor casió per desenvolupar una "plataforma d'emergència per millorar la resposta internacional a xocs globals complexos".

Categoria: Món Global
Etiquetes: ONU Guerra