Món Global
Imatge compartida per CHEGA a les xarxes després dels bons resultats
Foto: Imatge compartida per CHEGA a les xarxes després dels bons resultats | X / @PartidoCHEGA
Eleccions

La ultradreta triplica resultats a Portugal i ja és tercera força

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge compartida per CHEGA a les xarxes després dels bons resultats
Foto: Imatge compartida per CHEGA a les xarxes després dels bons resultats | X / @PartidoCHEGA

La ràpida expansió de l'extrema dreta a Europa ja és una realitat també a Portugal. Les eleccions legislatives al país han deixat un panorama del tot incert per l'ajustada posició entre les dues formacions guanyadores: Aliança Democràtica i el Partit Socialista. El conservador Luís Montenegro s'ha imposat als comicis amb només un lleuger avantatge sobre el socialista Pedro Nuno Santos.  

Per què és important? Totes les mirades se centren, però, en el tercer en discòrdia: Chega. El partit d'ultradreta ha triplicat els vots obtinguts fa un parell d'anys. El més sorprenent és que aquest creixement ha estat, en part, a costa dels socialistes i no dels conservadors.

D'on venim? A Portugal l'extrema dreta no ha tingut representació parlamentària fins al 2019. Així doncs, l'aparició en escena i el creixement s'ha produït en tan sols cinc anys. 

Què en sabem? El resultat excel·lent de l'extrema dreta de Chega és indiscutible.

  • Més d'un milió de vots (el 18%). 
  • Multiplica per quatre la presència parlamentària, de 12 a 48 escons.

Què ha dit? El controvertit líder i candidat de Chega, André Ventura, s'ha autoproclamat el gran vencedor de la nit i ja ha anunciat la "fi del bipartidisme" a Portugal. 

Previsió. Ara, la pregunta clau és si la ultradreta arribarà o no a tocar poder. 

  • El líder de la coalició conservadora sempre ha descartat un acord amb Chega, per les opinions "xenòfobes, racistes, populistes i excessivament demagògiques” del seu líder.
  • Aquest diumenge, després de declarar la victòria, Montenegro ha mantigut la seva postura: “Compliré amb la meva paraula”.
  • Ventura, en canvi, s'ha mostrat confiat que hi haurà un acord entre les dues forces. 

Situació actual. Amb el 99% escrutat, el conservador Montenegro s'ha imposat per la mínima, obtenint 79 escons i el 29,50% dels vots. 

  • Aquest percentatge es troba amb prou feines unes dècimes per sobre del socialista Nuno Santos, que ha obtingut 77 diputats amb el suport del 28,66% de l'electorat. 
  • L'ultradretà André Ventura ha obtingut el 18'1% dels vots, el que suposa 48 escons. 

Motius. Aliança Democràtica ha millorat resultats en un 0'4%, el Partit Socialista ha perdut el 12'7 % dels vots i Chega els ha incrementat en un 10'9%. 

  • Els analistes polítics s'afanyen a intentar analitzar com i per què s'ha produït aquest desplaçament de vots d'esquerra a ultradreta. 

Reacció. A les xarxes socials, VOX ha felicitat Chega pels magnífics resultats i els ultradretans portuguesos han compartit la publicació. 

Categoria: Món Global