Món Global
Persones es refresquen a les platges per l'onada de calor a Rio de Janeiro
Foto: Persones es refresquen a les platges per l'onada de calor a Rio de Janeiro | EFE
Canvi climàtic

Alerta al Brasil: una onada de calor deixa una sensació tèrmica de 60 graus a Rio de Janeiro

Temps de lectura: 2 minuts
Persones es refresquen a les platges per l'onada de calor a Rio de Janeiro
Foto: Persones es refresquen a les platges per l'onada de calor a Rio de Janeiro | EFE

Una sufocant onada de calor provinent del sud del Brasil afecta aquests dies Rio de Janeiro. La ciutat ha registrat aquest dissabte el seu rècord històric de sensació tèrmica: 60,1ºC. 

Per què és important? Les altes temperatures unides als elevats índexs d'humitat han fet que la sensació tèrmica superi la barrera dels 60ºC a Rio de Janeiro, cosa que no havia passat mai.

  • Precisament, el rècord anterior es va registrar fa pocs mesos, concretament el 18 de novembre amb 59,7ºC.

En detall: La dada s'ha extret de l'Estació Meteorològica de Guaratiba, a l'oest de la ciutat a les 10:20, segons el Sistema d'Alerta de Rio.

  • La sensació tèrmica no només té en compte la temperatura, sinó també la humitat relativa de l'aire, ha informat l'agència del Brasil.

Previsions: Per als propers dies, el Sistema d'Alerta de Rio de Janeiro va advertir de més dies calorosos, amb màximes d'entre 42 i 50 graus, i va publicar una llista amb algunes de les platges més adequades per passar aquests dies.

Mentrestant, aquests dies les platges les emblemàtiques platges d'Ipanema i Copacabana lluïen plenes, mentre les autoritats publicaven consells per suportar les altes temperatures.

  • Els habitants també van anar a refugiar-se al parc de Tijuca, una important reserva natural a plena ciutat.

D'on venim? L'any passat el Brasil ja va viure el que va ser l'any més calorós de la seva història.

  • El país va patir fins a 9 onades de calor durant tot l'any i 15 estats van estar en alerta per altes temperatures.
  • A conseqüència d'aquest clima extrem, alguns rius de l'Amazònia es van assecar com mai i les pluges intenses van deixar desenes de morts al sud del país.

Context. Per desgràcia aquestes xifres tan elevades no sorprenen com ho haurien de fer tenint en compte que a tot el món s'estan registrant rècords de temperatura.

  • De fet, el passat febrer va ser el mes més càlid a escala mundial, amb una temperatura mitjana de 13,54 °C, 0,81 °C per damunt de la mitjana 1991-2020 i 0,12°C més que el rècord anterior de 2016.