Open Melon
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antic
Foto: El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antic | Albert Segura / ACN
TSJC

Òmnium dona l'esquena a Borràs: el seu judici “no és per exercir drets civils i polítics”

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antic
Foto: El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antic | Albert Segura / ACN

Òmnium no enviarà cap delegació per acompanyar la presidenta de Junts, Laura Borràs, aquest divendres al matí al TSJC, però sí que hi assistiran alguns membres de la Junta Directiva de l'entitat, però a títol personal.

Per què és important? El TSJC ha fixat per al 10 de febrer l'inici del judici contra la presidenta del Parlament suspesa, per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

  • La fiscalia demana sis anys de presó, 21 d'inhabilitació per a càrrec públic i 144.000 euros de multa per a Borràs per un delicte continuat de prevaricació i un altre de falsedat en document públic amb l'agreujant de prevaler-se del seu caràcter públic.

Què ha passat? Així ho ha explicat Òmnium a través d'un breu comunicat aquest dijous a la tarda, en referència a la convocatòria de Junts per acompanyar demà Borràs, amb motiu de l'inici del seu judici.

  • L'entitat entén que no es tracta d'un judici per exercir drets civils i polítics i, per tant, no donarà suport a la presidenta del Parlament suspesa.
  • Tampoc hi aniran el Govern, la Mesa del Parlament, ERC, la CUP ni l'AMI.
  • Sí que hi assistirà el vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona.

Què han dit? El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat aquest dijous que el partit "tanca files" amb la seva presidenta.

  • En una atenció als mitjans des del Parlament, Rius ha avisat que Borràs hauria de "recuperar" els "càrrecs de presidenta" del Parlament en cas que el TSJC l'absolgui.
  • Rius ha remarcat que el "gruix" de la direcció i del grup parlamentari de Junts acompanyarà Borràs al TSJC. Tot i això, no hi assistirà el seu candidat a Barcelona, Xavier Trias, per "motius d'agenda". 

A més: L'expresident de la Generalitat Artur Mas no hi anirà perquè no està a Catalunya, tal com han confirmat a l'ACN fonts de l'oficina de l'expresident.

  • Mas no és afiliat de Junts, però el juliol de 2022 va signar un manifest de suport a Borràs, junt amb els també expresidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

Finalment: Un dia abans del judici i pocs dies després que es coneguessin els contactes dels advocats d'Isaías Herrero amb el ministeri públic, Gonzalo Boye ha demanat ser l'última part que intervingui en el judici per si les altres defenses acaben acusant la seva clienta.

  • La fiscalia demana 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a Borràs, i 144.000 euros de multa, per suposades irregularitats en la seva gestió com a presidenta de la ILC.
Categoria: Open Melon