Política
Foto: La presidenta de Junts, Laura Borras, arriba al TSJC aquest divendres | Oliver de Ros
TSJC

Comença el judici contra Borràs: totes les claus per entendre el cas

Temps de lectura: 3 minuts
Foto: La presidenta de Junts, Laura Borras, arriba al TSJC aquest divendres | Oliver de Ros

Aquests divendres, a partir de les 10:00, arrenca al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el judici contra la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha anunciat que s'aparta de la vida pública per concentrar-se en la seva defensa.

  • La justícia haurà de determinar la legalitat de 18 contractes adjudicats per Borràs des de l'Institut de les Lletres Catalanes (ILC) a Isaías Herrero, un amic seu.

Per què és important? L'acusen de delictes continuats de prevaricació i falsedat documental per suposadament fraccionar comptes per un total de 300.000 euros. Durant la instrucció han caigut de la causa els delictes de malversació i frau.

  • La Fiscalia reclama 6 anys de presó, 21 d'inhabilitació i una multa de 144.000 euros.

Com es va descobrir? L'informàtic, amic i col·laborador de Borràs, Isaías Herrero, va ser condemnat per una causa prèvia per falsificació de moneda i delictes contra la salut pública. En aquest cas, durant la investigació, van punxar-li el telèfon i van descobrir converses on deia que tenia "trapis" amb Borràs.

  • A partir d'aquí, la policia espanyola va iniciar una investigació sobre la relació d'Herrero amb la llavors presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

La causa: Segons el jutge instructor,  Borràs i Herrero van acordar que presentaria tres pressupostos amb noms de diferents proveïdors per cada contracte menor oferit per l'Institut de les Lletres Catalanes. Així deslliurant-se de la competència. D'aquesta manera, i d'una manera suposadament fraudulenta, s'hauria adjudicat a Herrero els contractes.

  • S'haurien fet servir noms d'empreses i de professionals autònoms. Alguns d'aquests han negat haver presentat mai cap dels pressupostos registrats a la Institució de les Lletres Catalanes.
  • La policia va acusar un tercer home que, suposadament, s'hauria prestat a Herrero perquè presentes la seva documentació per guanyar un contracte públic a canvi d'una comissió.

La defensa: L'advocat de Borràs, Gonzalo Boye, esgrimeix que es tracta d'una persecució política. A més, qüestiona l'autoria dels correus entre Borràs i Herrero trobats en el seu perfil personal.

  • En aquest sentit, apunta que els mails s'haurien obtingut sense aval judicial i, per tant, s'haurien de considerar prova nul·la. Per provar això, l'encarregat serà el pèrit Luis Enrique Hellín, exmilitant de Fuerza Nueva i condemnat per la tortura i assassinat d'una jove comunista.

L'acusació: Els correus electrònics trobats al compte personal de Borràs és la principal arma de la Fiscalia. De fet, ja estan explorant un pacte amb Herrero perquè confessi contra Borràs a canvi d'una rebaixa, davant la possibilitat que la defensa aconseguís decretar nul·la la prova dels correus.

  • També compten amb el testimoni d'un treballador que va aportar uns àudios comprometedors per Borràs. Aquest, declararà que l'actual presidenta de Junts li va ordenar fraccionar contractes adjudicats a Herrero.

 

 

A partir d'ara:

  • 10 de febrer: arrenca el judici i es resoldran qüestions previes de les dues parts. Es poden plantejar possibles pactes de la Fiscalia i Herrero, i es poden acceptar o refusar noves proves aportades.
  • 20 de febrer: declaració dels acusats, Laura Borràs, Isaías Herrero i Andreu Pujol
  • 21, 22 i 23 de febrer: declaració dels diferents testimonis del cas; el funcionari de la ILC que va aportar àudios que podrien incriminar Borràs, representants de les empreses que hauria fet servir Herrero, policies i els exconsellers de Cultura Santi Vila i Ferran Mascarell.
  • 27 de febrer: proves pericials. La defensa intentarà anul·lar la prova dels correus electrònics entre Isaías Herrero i Laura Borràs.
  • 1 de març: les parts presentaran els seus informes i el judici quedarà vist per a sentència.

Categoria: Política