Política
Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu
Foto: Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Tribunals

El beneficiari dels contractes de Borràs negocia confessar i inculpar-la

Actualitzat: Dimarts, 7 de febrer de 2023. 18:40
Temps de lectura: 2 minuts
Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu
Foto: Laura Borràs, presidenta de Junts, en una imatge d'arxiu | Europa Press

Isaías Herrero, el beneficiari dels contractes que Laura Borràs hauria adjudicat quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes, negocia amb Fiscalia una confessió que la inculparia.

Per què és important? La informació que publica La Vanguardia aquest dimarts 7 de febrer surt a la llum a tres dies del judici contra la presidenta de Junts, acusada de presumptes delictes de corrupció.

Què en sabem?

  • El pacte que negocia amb el Ministeri Públic inclou la confessió de les presumptes irregularitats que va cometre amb la presidenta suspesa del Parlament.
  • Fonts judicials asseguren que el pacte no està tancat i que probablement això passarà quan comenci el judici divendres 10 de febrer.

Els motius:

  • Això li permetria a Herrero rebre una condemna mínima per la qual no entraria a la presó.
  • Per la seva banda, la Fiscalia aconseguiria fonamentar amb més garanties d'èxit la seva acusació contra Borràs, amb la confessió d'un dels implicats en el presumpte frau.

Les penes: Sense el pacte, el fiscal demana per al beneficiari la mateixa condemna que sol·licita per a la presidenta de Junts. Sis anys de presó per falsedat documental i 21 anys d'inhabilitació per ocupar un càrrec públic, a més d'una multa de 72.000 euros (tot i que a Borràs li reclama el doble d'aquesta xifra).

Precedents: Sempre segons La Vanguardia, Herrero ja va pactar amb Fiscalia el 2019 una sentència per un cas de tràfic de drogues. Va confessar la tinença de les substàncies i li van rebaixar la pena a cinc anys de presó per falsificació de moneda, tràfic d'estupefaents i frau elèctric. Encara no ha entrat a presó per aquesta causa.

Context: 

  • El fiscal acusa Borràs d'adjudicar a Herrero, informàtic de professió, 18 serveis per valor de 335.000 euros amb contractes fraccionats per no haver de convocar un concurs públic.
  • Entre les proves figuren uns suposats correus que confirmarien que ambdós eren conscients que incomplien la normativa de transparència i concurrència pública.
  • Per intentar dissimular, haurien elaborat pressupostos falsos d'altres proveïdors per encobrir-se.

Què diu Borràs? ERC i la CUP han rebutjat donar-li suport a la concentració que convoca Junts el dia del judici, tot assegurant que aquest no és un cas de "repressió" per part de l'Estat. Borràs ho ha criticat: "Han fet de jutge i m'han apartat".

Categoria: Política