Política
La presidenta de Junts i expresidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs posa per a un retrat
Foto: La presidenta de Junts i expresidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs posa per a un retrat | David Zorrakino / Europa Press
Tribunals

Compte enrere pel judici de Laura Borràs: Junts tanca files i assenyala "lawfare"

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta de Junts i expresidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs posa per a un retrat
Foto: La presidenta de Junts i expresidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs posa per a un retrat | David Zorrakino / Europa Press

Compte enrere pel judici de l'expresidenta del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, acusada de fraccionar comptes a l'Institut de les Lletres Catalanes quan n'era la directora.

Per què és important? L'acusació demana a Borràs sis anys de presó, 21 anys d'inhabilitació i una multa de 144.000 euros. De fet, la causa va provocar que el Parlament la cessés com a presidenta en tractar-se de presumptes delictes de corrupció.

Previsions: Divendres 10 de febrer, a les 10:00, Borràs està citada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Situació actual: Junts ha tancat files entorn la seva presidenta i ha assenyalat "lawfare" en el seu cas. Aquesta paraula fa referència als atacs contra un oponent polític utilitzant indegudament els procediments legals.

  • El secretari general de la formació, Jordi Turull, ha enviat una carta a la militància animant a acudir a una convocatòria per donar-li suport a les portes del tribunal.
  • En la missiva, Turull afirma que el judici és un "nou episodi de persecució política" a l'independentisme i demana a la militància que "acompanyi la presidenta davant de la compareixença al TSJC".

Divisió entre l'independentisme: El judici a la presidenta suspesa del Parlament ha generat disparitat d'opinions dins l'independentisme.

  • Des de Junts afirmen que es tracta d'una causa de "persecució política", o 'lawfare' –una instrumentalització de la justícia amb fins polítics–, mentre que Esquerra i la CUP el consideren un cas de corrupció.
  • ERC s'ha negat a acompanyar Borràs al judici. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha dit: "No participarem en l'acompanyament per un judici per prevaricació i falsedat documental. El seu cas no té a veure amb l'1-O o amb la defensa de la independència".

En profunditat: És acusada "d'abusar de les seves funcions" al capdavant de la institució cultural al "concertar-se" amb el seu amic i col·laborador Isaías Herrero per "defraudar" a la Generalitat del 2013 al 2017.

  • El magistrat instructor calcula que s'haurien presumptament defraudat uns 300.000 euros, que implica 18 contractes a dit. Amb el fraccionament es va evitar convocar concurs públic.
  • Borràs s'asseurà al banc dels acusats al costat de dues persones més.

Les proves: Els correus sostrets per la Guàrdia Civil són fonamentals per l'acusació. En ells es poden llegir una col·laboració presumptament corrupta, que Borràs nega i addueix a una manipulació.

  • En un correu intervingut, el suposat col·laborador de Borràs, Isaías Herrero deia: "Jo amb la Borràs, amb la jefa, jo facturo amb la cooperativa, jo facturo uns trapis per allí...jo he de fer un pressupost bo i quatre de dolents".
Categoria: Política