Política
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa
Foto: Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa | Bernat Vilaró / ACN
Tribunals

ERC dona l'esquena a Borràs al seu judici: "No té res a veure amb la repressió"

Temps de lectura: 2 minuts
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa
Foto: Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en roda de premsa | Bernat Vilaró / ACN

ERC no participarà de l'acompanyament a la presidenta de Junts, Laura Borràs, en l'inici del seu judici, aquest divendres 10 de febrer al TSJC.

Per què és important? Es tracta d'un nou episodi judicial que afecta la política catalana. En aquest sentit, la causa ja va provocar que el Parlament cessés Borràs com a presidenta de la cambra en tractar-se de presumptes delictes de corrupció. I genera discòrdia al si de l'independentisme, amb Junts tancant files i ERC i la CUP negant-se a veure-ho com a repressió.

Context: 

  • Al novembre, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fixar per al pròxim 10 de febrer l'inici previst del judici contra Borràs, per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Les següents sessions seran del 20 al 23 de febrer, i del 27 de febrer a l'1 de març, sempre de matí i tarda.
    • Junts organitzarà una concentració de suport en favor a l'expresidenta del Parlament.
  • La fiscalia demana sis anys de presó, 21 d'inhabilitació per a càrrec públic i 144.000 euros de multa per a Borràs per un delicte continuat de prevaricació i un altre de falsedat en document públic amb l'agreujant de prevaler-se del seu caràcter públic.
  • Borràs ha decidit demanar la recusació del president del tribunal que la jutjarà, Jesús María Barrientos, president del TSJC.

Què diuen? La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha argumentat en roda de premsa que el judici contra la presidenta suspesa del Parlament no té "res a veure amb la repressió".

  • "És un cas de mala praxi i mala gestió de recursos públics", en paraules de Vilalta.
  • Ha recordat que Borràs està acusada de prevaricació i falsedat documental, i ha insistit que no té cap vincle amb l'1-O ni amb la lluita per la independència.
  • "Des d'ERC sempre hem estat i estarem molt compromesos en la lluita contra la corrupció, i l'ètica republicana en la gestió dels ens públics", ha justificat. ERC no considera que calgui donar "solidaritat" a un cas així. 
  • Vilalta ha apuntat que "sap greu" si aquesta decisió pot "dificultar algunes relacions", però ha reivindicat la posició "clara" d'ERC. "No podem permetre que es produeixin casos de corrupció, de mala praxi, o fer veure que són el que no són", ha conclòs.

Sobre els pressupostos: Vilalta també ha avisat que "no s'entendria" que Junts presentés una esmena a la totalitat contra els pressupostos. Ha constatat que el 80% de les mesures dels comptes el va elaborar l'exconseller Jaume Giró (Junts).