Open Melon
Diferents figures mediàtiques a l'acció reivindicativa d'aquest dilluns
Foto: Diferents figures mediàtiques a l'acció reivindicativa d'aquest dilluns | Òmnium Cultural
Polèmica

L'antiindependentisme participa en un acte de denúncia per la persecució contra Tsunami Democràtic

Temps de lectura: 2 minuts
Diferents figures mediàtiques a l'acció reivindicativa d'aquest dilluns
Foto: Diferents figures mediàtiques a l'acció reivindicativa d'aquest dilluns | Òmnium Cultural

Dues-centes organitzacions i dues-centes persones han participat en una acció reivindicativa sota el lema "Protestar no és terrorisme". Denuncien una "escalada contra el Dret a la Protesta" derivada de "la persecució i investigació per terrorisme d’11 persones dins de la causa contra Tsunami Democràtic".

Per què és important? Tot i que aquestes organitzacions diuen representar la societat civil, el cert és que a una part de la ciutadania ha sorprès i no ha agradat gens la presència de figures mediàtiques reconegudament antiindependentistes en un acte que ha comptat amb el suport d'entitats com Òmnium. 

Què en sabem? Jordi Évole, Mònica Terribas, Laura Rosel, Andreu Buenafuente, Jordi Basté o Ana Polo, entre d'altres, han compartit espai, fotografia i pancartes per evidenciar "una clara criminalització de la protesta" els darrers anys. 

  • "Les mobilitzacions ciutadanes vehiculades a través de Tsunami Democràtic sol·licitaven diàleg sota el lema 'sit and talk' i s’emmarcaven en l’acció noviolenta, que forma part de l’exercici legítim del dret a la protesta, protegit pel dret internacional dels drets humans", diu el manifest signat per organitzacions com Òmnium Cultural, Irídia, Top Manta o Casa Nostra Casa Vostra. 

Què han dit? 

  • Jordi Évole: "Exigim que es prenguin les mesures necessàries per aturar la utilització de la justícia en una nova persecució política contra les mobilitzacions socials i l'exercici de drets fonamentals, i que es retirin les imputacions de terrorisme".
  • Ana Polo: "En els darrers anys hem vist com des de la política i la justícia s’ha dut a terme una clara criminalització de la protesta, amb greus repercussions per a les persones que exercien el dret de reunió i manifestació".
  • Mònica Terribas: "La persecució i investigació per terrorisme d’11 persones dins de la causa contra Tsunami Democràtic suposa un atac directe a l'exercici de drets fonamentals".
  • Jordi Basté: "Milers de persones van sortir legítimament i democràtica al carrer per expressar el seu rebuig a una sentència que condemnava els líders polítics i socials a un empresonament injust".
  • Laura Rosel: "La decisió de l'Audiència Nacional d’investigar per terrorisme representants polítics, periodistes i membres de la societat civil suposa una ingerència del poder judicial sobre el legislatiu que afebleix la democràcia i la voluntat de la ciutadania". 

Reaccions. En aquesta acció pretesament unitària, un sector de l'independentisme no s'ha trobat gens còmode.