Opinió
Magda Gregori
opinió

Desjudicialització a canvi de pressupostos

«La millor política és la del compromís, la raó i el compliment». Aquesta és una frase pronunciada per Carmen Calvo el 4 d’octubre de 2020 quan era vicepresidenta primera del govern espanyol. Certament, tot es pot interpretar i en una societat líquida qualsevol afirmació pot mutar. Tot i això, sembla força irrebatible si es considera que la política és un joc d’equilibris, de concessions i renúncies per arribar a uns acords, executar-los i, després, rendir comptes. Però tot es complica quan s’incompleixen els tractes i les decisions s’han de prendre amb una calculadora damunt la taula per sumar o restar les possibles conseqüències electorals. Un «sí» o un «no» pot sortir molt car o pot ser la millor inversió quan els comicis ja s’albiren a la cantonada.

Per això, el PSOE necessita tirar endavant els últims pressupostos de la legislatura i ERC dubta si validar-los perquè no s’han complert els compromisos en matèria inversora ni tampoc en l’àmbit del diàleg amb Catalunya. Els republicans aprovaran, per tercera vegada consecutiva, els comptes espanyols sense garanties que alguna de les seves propostes arribaran a bon port?

ERC necessita que el Govern central posi en marxa iniciatives legals que permetin pal·liar els efectes judicials del procés, perquè podrien evitar l’entrada a presó de desenes de persones. Pedro Sánchez, si vol, pot utilitzar la seva influència en l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia i pot afrontar de forma decisiva la reforma del delicte de sedició i el de malversació. Els de Junqueras diuen que aquesta és una de les seves prioritats i que hi treballen perquè se’n puguin beneficiar tots els independentistes afectats. També la seva secretària general, Marta Rovira.

ERC necessita que el Govern central posi en marxa iniciatives legals que permetin pal·liar els efectes judicials del procés, perquè podrien evitar l’entrada a presó de desenes de persones.

Però què passarà si els republicans no donen suport ara als nous comptes espanyols? Sánchez ja no tindrà cap incentiu per seguir abonant la via del diàleg i la desjudicialització. Més enllà, evidentment, de la contrapartida a Catalunya. Perquè el PSC també pot ser clau en la governabilitat. L’executiu d’Aragonès quedaria reforçat si la gran llei, la dels pressupostos de la Generalitat del 2023, es pot aprovar. Però els republicans necessiten uns suports que, de moment, no tenen.

Però què passarà si els republicans no donen suport ara als nous comptes espanyols? Sánchez ja no tindrà cap incentiu per seguir abonant la via del diàleg i la desjudicialització

La clau, al Congrés i al Parlament, està en la capacitat de negociació, de compromís i de compliment. Més enllà de les raons i arguments que justifiquen la necessitat de començar l’any amb uns nous comptes capaços de donar resposta a la crisi econòmica i a la inflació.

Categoria: Opinió