Opinió
David Mejía Ayra
opinió

Imposar el català ens fa petits

La setmana passada vàrem poder veure la publicació d'una enquesta on es visualitzava l'ús del català als diferents barris de Barcelona. Les conclusions que es desprenien eren clares. El català ha disminuït entre la població de la ciutat, especialment entre la gent jove.

Aquestes dades haurien de fer reflexionar sobre les mesures imposades fins ara perquè la gent utilitzi una de les dues llengües oficials que gaudim. Així mateix, s'hauria de tenir en compte que moltes d'aquestes propostes només han aconseguit que els nostres ciutadans desconnectin emocionalment del català i no tinguin motivació per emprar-lo habitualment.

La insistència dels partits independentistes de voler imposar la llengua enfront de fer-la atractiva amb altres incentius és una equivocació en majúscules

Llastimosament, la interpretació d'ERC sobre les dades obtingudes ha estat, des del meu punt de vista, errònia novament. La insistència dels partits independentistes de voler imposar la llengua enfront de fer-la atractiva amb altres incentius és una equivocació en majúscules.

Comença a ser hora que aquells que es creuen defensors de la llengua catalana vegin que no aconseguiran revifar el seu ús a cops d'imposició i de fer-la antipàtica. El fet d'exigir que els pregoners de les festes de la Mercè només siguin en català, o que tots els regidors de govern hagin d'utilitzar només el català en els seus actes institucionals, coartant la llibertat de cada un a expressar-se com li vingui de grat, només fa que polititzar una riquesa que tenim tots.

Tots els que també estimem una de les nostres llengües comunes no podem permetre que actituds impositives plasmades amb propostes com les del grup d'ERC continuïn fent mal al català. Només des de la llibertat i els incentius en positiu assolirem que molts ciutadans vulguin reenganxar-se de nou o bé interessar-se per a conèixer i aprendre-la.

Si deixem que la política lingüística la continuï dominant aquells que volen confrontar la nostra pluralitat estarem destinats a ser residuals

El sectarisme lingüístic no funciona per fer evolucionar una llengua, tot el contrari, empobreix la nostra diversitat, ens fa petits i no ens obre a ser interessants. Si deixem que la política lingüística la continuï dominant aquells que volen confrontar la nostra pluralitat estarem destinats a ser residuals.

Potser ha arribat l'hora que aquells que diuen estimar i defensar la nostra llengua facin coses diferents, innovadores i no discriminadores per aconseguir la supervivència del català.

Categoria: Opinió