Opinió
Magda Gregori
opinió

Els costos d'un acord

En política, qualsevol gest té conseqüències. Algunes poden ser calculades i estudiades, d’altres són imprevisibles. Totes, sovint, depenen del context, els interessos partidistes, les necessitats dels rivals i els rèdits electorals. Per això, l’anunci de la derogació del delicte de sedició té, sens dubte, unes derivades que el PSOE i ERC han de saber gestionar. Les dues formacions van arribar a un pacte no escrit l’any 2020 per investir Pedro Sánchez.

Per un costat, el govern espanyol va acceptar una negociació sobre el conflicte polític i, a canvi, els republicans garantien l’estabilitat dels socialistes al Congrés. Per tant, ara Esquerra pot escenificar que la derogació del delicte de sedició és un triomf de la taula de diàleg i l’aprovació dels pressupostos espanyols garantiran a Sánchez que pugui acabar el seu mandat còmodament per afrontar les pròximes eleccions, previstes per a finals de l’any que ve. 

El govern espanyol va acceptar una negociació sobre el conflicte polític i, a canvi, els republicans garantien l’estabilitat dels socialistes al Congrés

Tot i això, l’executiu espanyol sap que la tramitació parlamentària per derogar el delicte de sedició hauria de ser ràpida. És l’única manera de minimitzar el desgast polític que li pot provocar perquè la dreta política i mediàtica intentarà que aquest sigui un debat intens i exacerbat. Paral·lelament, ERC ha de treballar perquè el govern espanyol també modifiqui el delicte de malversació que afecta molts dirigents condemnats i perseguits per l’1-O. 

ERC ha de treballar perquè el govern espanyol també modifiqui el delicte de malversació que afecta molts dirigents condemnats i perseguits per l’1-O

Però dins de l’independentisme, la resta de forces polítiques no han vist amb bons ulls la reforma del codi penal. Un fet que pot condicionar l’aprovació dels comptes catalans. ERC preferiria pactar-los amb Junts per Catalunya, però sap que, en aquests moments, probablement només tindrà dues possibilitats: prorrogar-los o pactar-los amb el PSC. Un acord o un altre s’ha de saber fer, gestionar i argumentar amb prou habilitat si no els resultats poden ser del tot inesperats a les portes de diferents conteses electorals. Però en política cal assumir riscos, arribar a consensos i gestionar contradiccions. 

Categoria: Opinió