Opinió
Jaume Barberà
opinió

Política

Junqueras (ERC) fa política. Uns altres apel·len a confrontacions imaginàries. Els abelleix la poesia.

Del que ha aconseguit Junqueras fent política se’n beneficia tothom, fins i tot, els poetes. Si s’és a la política, és per fer política. A vegades, amb quatre pinces al nas, però es fa política.

Fins ara, no he vist cap dels poetes renunciar a cap dels avenços que han aconseguit els de la política.

El futur de Puigdemont i de Junts depèn, més que mai, d’Europa

L’advocat/activista Gonzalo Boye, un dels estrategs dels poetes, ho ha dit molt clar: que extradir Puigdemont és tan fàcil o difícil com abans del canvi en articles del Codi Penal

Però la plana major dels poetes diu el contrari.

Marta Rovira, exiliada a Suïssa, se suposa que podria tornar sense anar a la presó. El mateix passaria amb els altres que no tenen imputada la malversació. 

Si ho fa Ponsatí, per exemple, serà una heroïna. Si ho fa Rovira, una traïdora. És obvi, ara i abans, que el judici pels fets de 2017 va ser un judici polític. 

És obvi, també, que els jutges salvadors d’Espanya recaragolaran fins on els sembli bé qualsevol reforma/derogació d’articles del Codi Penal que beneficiï els condemnats.

Però també és molt obvi que si Llarena ha pogut interpretar la modificació de la malversació de la pitjor manera és perquè la reforma no s’hauria fet bé.

Seguint aquesta argumentació, els que encara han de ser jutjats poden tenir problemes greus.

És molt obvi que si Llarena ha pogut interpretar la modificació de la malversació de la pitjor manera

Si el Partit Popular amb Vox poden fer govern a Espanya, el Codi Penal podria tornar a “endurir-se”: “L’Estat s’està quedant sense protecció. “Veurem coses que ens gelaran la sang”.  Aquest punt serà un dels més importants de la seva campanya, com va passar amb la campanya que van fer contra l’Estatut.

Per sort, la Justícia europea es pronunciarà abans sobre les qüestions que afecten Waterloo. El futur de Puigdemont i de Junts depèn, més que mai, d’Europa. Tant de bo la Justícia europea entengui que són a l’exili per qüestions polítiques i actuï amb conseqüència. Tant de bo!