Opinió
Miquel Pellicer
Temps de lectura: 4 minuts
opinió

La creativitat, entre Josep Maria Espinàs i ChatGPT

Temps de lectura: 4 minuts

S’ha mort en Josep Maria Espinàs i el primer que ve al cap és si la Intel·ligència Artificial podrà escriure mai al mateix nivell de la prosa del prolífic escriptor barceloní. De fet, li he preguntat a ChatGPT si somia ser n’Espinàs i m’ha dit que aquest és un argument “surrealista”. Preguntes i respostes. Converses que semblen reals. L’artifici que sembla real, però que coneix els seus límits. 

Des de fa unes setmanes es parla molt de ChatGPT. Tothom en parla, amb alegria o temor. Amb preocupació o exaltació. A les redaccions dels mitjans, a les empreses, les grans consultores o a les aules acadèmiques. Als fòrums econòmics internacionals com Davos o les fires tecnològiques com l’ISE de Barcelona. 

El millor xat d’IA. A hores d'ara segur que ja ho saps, però si t’ho preguntes, ChatGPT és un model de processament de llenguatge basat en intel·ligència artificial que permet comprendre i generar textos. ChatGPT és, senzillament, el millor xat d'Intel·ligència Artificial (IA) mai llançat al públic en general. L’impacte d’aquest robot de xat és tan gran que podria deixar obsolet el cercador Google i deixar en res els intents de la xinesa ByteDance per controlar les cerques a través de TikTok. 

Li demano a l’Intel·ligència Artificial si somia ser l’Espinàs i em diu que és una pregunta surrealista

Podem relligar ChatGPT amb Josep Maria Espinàs? Sí, amb algunes frases. No són les més representatives, però m’han semblat interessants per entendre la creativitat, el periodisme i l’ofici d’escriure. En el procés hi ha l’aprenentatge. I quantes coses hem après amb l’Espinàs! 

Notícia per a puristes. “La vida, l'art, els plaers són una barreja d'ingredients”, deia l’Espinàs. El també periodista i analista tecnològic del New York Times Kevin Roose diu que els humans som millors treballant en entorns imprevisibles, cobrint necessitats socials i mitjançant combinacions poc usuals d'habilitats. 

Observació i associació. "Amb la pura imaginació un escriptor no en té prou. La creativitat és la capacitat d'observació i associació", segueix en Josep Maria Espinàs. En el fons plana la pregunta sobre si l’IA ens traurà la feina als periodistes, els dissenyadors, il·lustradors, creatius o programadors. La creativitat també és observació participant, contrast i diàleg. 

Màquina d’escriure. “La màquina d'escriure està en la nòmina de la meva vida. Com la pipa, com algunes cançons. Com la sirena de les ambulàncies que sovint passen cap al Clínic”. Serà ChatGPT la pròxima interfície dels escriptors o bé seran pròpiament els escriptors. Evolució mediàtica entre éssers humans i màquines. La IA podrà crear cançons a l’estil de la Nova Cançó però mai suplir l’olor d’una pipa en plena inspiració. 

"Amb la pura imaginació un escriptor no en té prou. La creativitat és la capacitat d'observació i associació", deia Josep Maria Espinàs

Petites anècdotes. “Les petites anècdotes són les que ens acabem emportant en el nostre equipatge de viatgers”. Els petits detalls són els que fan el viatge cap a la IA sorpresa, brillant i xocant. L’entrenament de ChatGPT inclou també tècniques de processament de llenguatge natural, com ara anàlisi de sentiments i detecció d'intencions, que em permeten entendre el context i la intenció del text d'entrada i respondre de forma adequada. Els detalls a la interpretació. 

Nous paradigmes tecnològics. “El temps va passant, però la festa segueix”. La Intel·ligència Artificial ens sobreviurà. Espinàs ha mort als 95 anys deixant una obra extensa narrant un temps i un país, a peu, amb moltes experiències recorregudes. Quan tinguem l’edat del mestre Espinàs, si hi arribem, la festa seguirà amb molts altres paradigmes tecnològics. Cap com la Intel·ligència Artificial? Veurem. De moment, necessari i imprescindible, retre homenatge a l’escriptor, l’ésser humà. 

Categoria: Opinió
Etiquetes: Xarxes Llibres