Opinió
Xavi Domínguez
Temps de lectura: 2 minuts
opinió

Ideologia o valors?

Temps de lectura: 2 minuts

Són molts els debats sobre això, fins i tot molt les acusacions entre ambdós blocs, els que defensen la ideologia per sobre dels valors i viceversa i fins i tot els que neguen que els valors existeixen, però a l'hora de fer campanya, política o comunicació. Quines són les principals diferències?

  1. Ambdós accepten accepcions totalment contradictòries en el seu si, el socialisme es veu representat per Willy Brandt, Nicolás Maduro i Hitler, en el conservadorisme, Pinochet, Merkel i Franco. En els valors, el concepte de família a l'Església i en el col·lectiu LGTBI dista molt.
  2. Els partits utilitzen les ideologies com a element de segmentació i de diferenciació, la naturalesa dels valors és i ha de ser comú a tots. Punt per als valors.
  3. Les ideologies divideixen pel vot, els valors uneixen per la necessitat compartida.
  4. Les empreses privades segmenten per necessitat (crear valors) mai per la manera de pensar, ideologia (Valor creat).
  5. George Lackoff deia que “la gent no vota pels seus interessos sinó per valors. Allò amb què s'identifica”. Avui en dia ningú no l'ha contradit.
  6. La comunicació requereix elements simbòlics, emocionals i morals, tots ells representats en els valors, la ideologia és racional, dogmàtica i evident. Els no militants requereixen els primers.
  7. Un obrer o un independentista que vota per un conservador no ho fa per ideologia, ho fa per un valor superior, la identificació.
  8. Assumir els valors d'una societat és més fàcil que els d'un partit. El primer és més arriscat, però més útil.
  9. Anar més enllà de la teva base electoral només es pot fer per la porta dels valors comuns, mai de les ideologies compartides.
  10. Si el Barça fos ideològic en perdria més de la meitat dels seus seguidors. El futbol sap el que els polítics encara no s'atreveixen.
  11. No puc votar per algú que pensa diferent de mi, però sí per algú que necessita el mateix que jo.
  12. Els valors evolucionen amb el temps, les ideologies també, els primers no avisen, els segons tarden a reaccionar. Les eleccions són qüestió de velocitat.
  13. Només amb valors s'entén el pas de dirigents del PSOE a Podemos, de Ciutadans a PP, o de Junts a ERC. No és ideològic, però adonar-se'n dol.
  14. Les majories absolutes no estan mai en les ideologies, només estan en els valors, així que... Quants diputats o regidors tens?

I si molesta, ho sento.

Categoria: Opinió