Opinió
Miquel Pellicer
Temps de lectura: 5 minuts
opinió

Denuncieu-me a Twitter: @mik1977

Temps de lectura: 5 minuts

Ara fa més d’un mes, una alerta de seguretat m’advertia que algú estava intentant entrar al meu compte de Twitter. Uns minuts després, ho van aconseguir, canviant la contrasenya del compte i canviant el correu electrònic de referència. Després de quinze anys, la meva identitat a Twitter @mik1977, amb més de 8.000 seguidors i amb verificació oficial, ha passat a mans d’un desconegut. El meu cas no és únic. Diversos periodistes i usuaris han vist compromesa la seva seguretat i han perdut la gestió dels seus comptes amb procediments similars. Els experts adverteixen de la necessitat de la doble autenticació per accedir al compte i protegir-los, però aquest procés ara mateix a Twitter és possible només en la versió de pagament: Twitter Blue. Pagant, Sant Pere canta. 

Molts usuaris dedicats a la desinformació i al discurs de l’odi estan aprofitant el programa de pagament per sobresortir en les cerques

La no resposta de Twitter. Des que es va produir el hackeig del meu compte, he denunciat l’incident en nombroses ocasions: múltiples correus al servei d’atenció d’aquesta xarxa social. Nul resultat. De totes les denúncies amb proves i documents acreditatius de DNI i passaport verificant la meva identitat, només dues respostes automatitzades. Twitter no pot verificar que aquest compte sigui meu malgrat tota la documentació aportada; i que, si vull seguir gaudint de la plataforma, que creï un nou usuari a la plataforma. 

Els nombrosos acomiadaments de treballadors de la plataforma han deixat a la mínima expressió el servei d’atenció a l’usuari. I el silenci administratiu i les respostes automatitzades són la tònica habitual d’una xarxa social que amb Elon Musk al capdavant s’està devaluant minut a minut. Els vells contactes a Twitter Espanya ja no existeixen i no hi ha forma de parlar amb persones humanes. 

Estic perdent l’esperança de recuperar el compte de Twitter, però si em voleu fer un favor, us ho agraeixo. Aneu a @mik1977 i feu servir el botó dels tres puntets per denunciar aquest compte. Ara mateix no soc jo ni en tinc el control. Una denúncia massiva podria ajudar a solucionar aquest cas. Bé, això vull creure… 

Dades confidencials d’hospitals o universitats compartides a la Dark Web, contrasenyes publicades i posades en públic, comptes de xarxes socials destripats, suplantacions d’identitat, pishing, malwares... el dia a dia de la ciberseguretat. Les dades personals i la nostra presència digital estan més en perill que mai. 

Desinformació i altres merdes de Musk. En el cas de Twitter, la nova era amb Elon Musk està afeblint els drets dels usuaris amb decisions focalitzades a fer passar per caixa. Des de la setmana passada, comptes verificats des de fa anys han perdut el segell blau. Apareixen comptes que paguen Twitter Blue i que suplanten la identitat als usuaris que no paguen. 

Mai ha estat tan fàcil trolejar una celebritat fent-se passar per aquesta persona. 

Els privilegis del programa de pagament Twitter Blue també permet aparèixer de forma destacada en les cerques i respostes de les publicacions. Així molts usuaris dedicats a la desinformació i al discurs de l’odi estan aprofitant el programa de pagament per sobresortir en les cerques. Ja ho va dir Musk quan va comprar Twitter, que volia “salvar la humanitat” (sic).  

Defensant la llibertat d’expressió… Per altra banda, el Digital Forensic Research Lab (DFRLab) ha descobert que diversos mitjans de comunicació estatals russos, xinesos i iranians a Twitter simultàniament han començat a guanyar seguidors després de mesos de caiguda o estancament. 

Tot i que les moltes investigacions sobre els discursos de l’odi a Twitter s’estan aturant per les restriccions imposades sobre l’accés a les dades de la plataforma, el que descobreix el DFRLab és especialment greu si es té en compte que l’algoritme de la plataforma està promocionant el contingut de mitjans oficials de països autoritaris que publiquen contingut per exercir influència a través de la propaganda i les notícies falses. 

És curiós que el hackeig al meu compte de Twitter es va produir en un moment on estava advertint dels múltiples enganys que Elon Musk estava realitzant: parlant de llibertat d’expressió al mateix temps que promocionava contingut de la ultradreta americana; amagant els seus interessos i les connexions amb Aràbia Saudí o Xina; o restringint l’ús de la plataforma a periodistes que investigaven la seva gestió. Casualitats de la vida…

Escrivia fa uns dies la periodista especialitzada en plataformes socials Carmela Ríos que “la magnífica eina d’informació en temps real, de comunicació política, d’intercanvi de coneixement, de diàleg global que ha estat Twitter, està mutant en un entorn confús i desordenat on la realitat i la impostura es creuen naturalment”. 

Els nombrosos acomiadaments de treballadors de la plataforma han deixat a la mínima expressió el servei d’atenció a l’usuari

Optimista de mena, Ríos diu que, malgrat tot, Twitter segueix sent una eina interessant pels periodistes. Des del punt de vista de l’observació participant, sense dubte, per assistir a la mort en temps real d’una plataforma que està perdent la confiança de milions d’usuaris. 

Abans marxar, no obstant això, feu-me un favor, denuncieu-me a Twitter. 

Categoria: Opinió