Opinió
Xavi Domínguez
Temps de lectura: 2 minuts
opinió

Claus per al 28 M

Temps de lectura: 2 minuts
  1. València és la batalla més gran d'Espanya, si el PP guanya la Comunitat Valenciana, el PSOE tindrà dificultats seriosos per primera vegada de cara a novembre.
  2. Si Ayuso guanya per majoria absoluta hi ha dos damnificats, el PSOE de Madrid i el lideratge únic del PP a Espanya.
  3. Yolanda Díaz i Ada Colau condicionaran el resultat electoral de l'alcaldia de Barcelona, més enllà dels vots obtinguts, l'important seran els acords que s'obtinguin a la taula. Pedro Sánchez, no el PSOE, tindrà l'última paraula.
  4. Podem serà el gran perdedor d'aquestes eleccions municipals i autonòmiques. Les culpes seran repartides entre Yolanda Díaz i la seva unilateralitat i Pablo Iglesias amb la seva resistència.
  5. Euskadi i Catalunya es juguen en termes generals l'hegemonia dels nacionalismes, ERC o JUNTS vs PNB i BILDU. La guerra és nacionalista, no nacional.
  6. Si el PP d'Andalusia guanya les municipals de forma còmoda consolidaran el poder de Juanma Moreno, incrementaran el seu lideratge electoral i crearan el primer pla B del PP a mitjà termini.
  7. Les eleccions del 28 M el PP va entendre que Espanya no és Galícia. En el sentit més ampli del terme. 
  8. Aquestes eleccions no mesuraran el rebuig o aprovació a Feijóo, mesuraran les ganes que hi ha de PP. Aquestes eleccions no mesuraran al Govern de Sánchez, mesuraran el desgast de les sigles PSOE.
  9. Els joves silenciosos a les enquestes i sorollosos a internet (no només a les xarxes) són la clau del resultat electoral. Si van a les urnes defensaran l'esquerra La de Yolanda o la de Pedro? Això cal veure.
  10. Es confirmarà una vegada més que els debats serviran per no perdre vots, no per guanyar-los. Més d'un debat marcarà la caiguda d'alguns.
  11. La primera taula de conflicte entre PSOE i PP no serà el congrés, serà la Federació de Municipis d'Espanya. A Catalunya si guanya ERC s'adormirà el municipalisme 4 anys més.
  12. VOX tindrà més representació en els municipis de l'esperat per part de tots. Més municipalisme de VOX és menys poder per a Santiago Abascal. La mala notícia pot ser bona per a tothom.
  13. Carlos Mazón Guixot, candidat del PP a la Comunitat Valenciana pot tenir a les seves mans, sense voler-ho i sense saber-ho, el futur de diversos líders socialistes a tot Espanya.
  14. La nit del 28 M tots es declararan guanyadors, però tots sabran, que aquella nit ningú no haurà guanyat. 
  15. Aquestes eleccions es decidiran més a la taula que a l'urna, no és el desitjable, però no deixa de ser democràtic.

I si molesta, ho sento.

Categoria: Opinió