Política
Foto: | ACN
Derogació de la sedició

Aragonès celebra els "fruits" del diàleg i aposta per seguir negociant amb el PSOE

Foto: | ACN

El president Pere Aragonès veu la derogació del delicte de sedició com un "pas endavant" i un "fruit" de l'estratègia de diàleg amb el govern espanyol. Per això, aposta per seguir en aquest camí i continuar dialogant per aconseguir "la fi de la repressió" i que "Catalunya torni a votar". 

D'on venim? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dijous al vespre la derogació del delicte de sedició. S'eliminarà del Codi Penal i serà substituït per un de delictes públics agreujats. L'anunci és fruit d'un acord del govern espanyol amb ERC.

Què ha dit? Aragonès ha assegurat que derogar la sedició és un "pas endavant en la resolució del conflicte, per la fi de la repressió i per tornar el conflicte a la política". Segons el republicà, amb la derogació "és més difícil seguir perseguint injustament l'independentisme".

  • El president ha assegurat que era un acord "del tot necessari" perquè "aplana el camí de la recuperació de les llibertats". Per Aragonès, la sedició suposava una "greu amenaça dels drets i les llibertats". 

Tot i això, ha reconegut que queden "qüestions obertes", però diu que es podrà "plantejar durant el tràmit parlamentari". Segons Aragonès, "cal treballar més" per aconseguir els "efectes de l'amnistia". 

  • Entre els principals serrells hi ha el delicte de malversació, per la qual van ser condemnats per la majoria del Govern i pel que estan acusats la majoria d'exiliats. Un delicte que també comporta penes de presó.
  • És un dels punts que es podria tractar a través de les esmenes. No una derogació, però sí una rebaixa de les penes. Des d'ERC són optimistes en aquest sentit.

Preguntat per si el delicte de desordres agreujats pot ser utilitzat contra l'independentisme, Aragonès ha argumentat que aquest delicte ja existeix al Codi Penal i que fins ara tenia penes de fins a 6 anys de presó.

  • Segons l'esborrany, la pena màxima amb la reforma serà de 5 anys. 

Al detall: L'acord fa setmanes que es gestava, però el gruix es va tancar dimecres passat i dijous encara es van acabar de tancar alguns serrells, abans de l'anunci de Sánchez.

En profunditat: La derogació del delicte de sedició aplana l'aprovació dels pressupostos de l'Estat i podria millorar les expectatives dels comptes catalans.

  • Malgrat això, el president Aragonès ha volgut desvincular les negociacions. Ha defensat que l'acord "no va de partits ni de sigles", sinó que va de "drets i llibertats".
  • "Els partits ja decidiran el que hagin de decidir", ha afegit.

A partir d'ara: El tràmit parlamentari començarà aquest divendres. El PSOE i Unides Podem presentaran la iniciativa legislativa per reformar la sedició. Perquè sigui aprovada pel Congrés dels Diputats cal majoria absoluta.

  • Amb el suport d'ERC i el nacionalisme basc en tindrien prou, tot i que el PDeCat també s'ha mostrat disposat a donar-hi suport.
Categoria: Política