Política
La secretaria general d'ERC Marta Vilalta
Foto: La secretaria general d'ERC Marta Vilalta
Parlament

ERC tanca el debat sobre suspendre Jové i Salvadó: "L'1-O no és corrupció"

La secretaria general d'ERC Marta Vilalta
Foto: La secretaria general d'ERC Marta Vilalta

L'obertura de judici oral contra els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre ha tornat a posar el Parlament al centre de la batalla política. Des d'Esquerra descarten que se'ls hi pugui aplicar l'article 25.4 del reglament de la cambra, perquè consideren que no es tracta d'un delicte de corrupció.

Per què és important? Aquest article del reglament obliga la Mesa a suspendre un diputat quan se li obri judici oral per "delictes vinculats a la corrupció". És l'article que se li va aplicar al juliol a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acusada de fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

D'on venim? La mateixa Laura Borràs va posar la qüestió sobre la taula divendres passat, quan es va saber l'obertura de judici oral contra els dos diputats republicans.

  • Els diputats Jové i Salvadó estan processats per desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets.
  • Malversació és un delicte clarament vinculat a la corrupció. 

Tot i això: Des d'Esquerra avisen que organitzar el referèndum de l'1 d'octubre no pot ser corrupció.

  • "No estem davant un cas de corrupció. Estan acusats per haver fet l'1 d'octubre. Si algú creu que l'1-O és corrupció, o si Junts o defensa, ho haurà d'explicar molt bé", ha defensat fent referència a Laura Borràs.
  • Preguntada per si s'hauria de demanar un informe als lletrats del Parlament, Vilalta ha defensat: "Si no hi ha dubtes, no calen informes. Si algú té algun dubte que ho demanin".

A partir d'ara: De moment no s'abordarà a la Mesa. Junts ha assegurat que no ho demanarà.

En profunditat: Què diu exactament l'article 25.4? 

  • "En els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata. Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats".
Categoria: Política
Etiquetes: ERC Marta Vilalta