Política
Manifestació a Barcelona amb motiu del 25-N, diada contra la violència masclista
Foto: Manifestació a Barcelona amb motiu del 25-N, diada contra la violència masclista | David Zorrakino / Europa Press
Llei del 'sí és sí'

La majoria de jutges rebaixaran les penes als agressors

Manifestació a Barcelona amb motiu del 25-N, diada contra la violència masclista
Foto: Manifestació a Barcelona amb motiu del 25-N, diada contra la violència masclista | David Zorrakino / Europa Press

Diverses audiències provincials, com la de Madrid, Biscaia, Granada, Còrdova, Màlaga, Valladolid, Las Palmas i Saragossa, han acordat seguir revisant a la baixa les penes per delictes sexuals amb la llei de 'només sí és sí'. D'aquesta manera desoint el criteri de la Fiscalia.

Per què és important? La Fiscalia General de l'Estat va establir que no es revisarien les condemnes quan la pena sigui susceptible de ser imposada amb la nova llei.

  • El decret estableix que el ministeri públic no defensi adaptar les condemnes automàticament als nous mínims si es poden encaixar en la forquilla de penes actual de la norma. Així es redueix els supòsits en els quals els fiscals podran avalar una rebaixa de la pena imposada als violadors. 

Què ha passat?

  • Els magistrats d'aquestes vuit audiències han acordat estudiar els casos en funció dels criteris més favorables al reu.
  • És a dir, no atendran a la disposició transitòria del Codi Penal del 1995, que limita aquestes revisions.
  • Els únics que de moment han optat per aplicar el criteri de la Fiscalia són els jutges de la Rioja.

D'on venim? El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en el seu decret de dilluns passat, va establir l'aplicació en aplicar l'anomenat 'dret transitori'.

  • És possible evitar la rebaixa dels anys de presó que han de complir els condemnats en ferm per abusos o agressions sexuals quan la pena imposada a la sentència sigui susceptible de ser imposada d'acord amb el nou marc legal.

Què diuen? 

  • El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha subratllat que "cada procediment s'haurà d'analitzar individualment fugint d'automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas".
  • La Fiscalia aclareix que aquest decret, "d'obligat compliment" per als fiscals, "s'ha dictat per no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d'una circular del fiscal general de l'Estat, que s'emetrà pròximament".