Política
Pla general d'una votació al ple del Parlament
Foto: Pla general d'una votació al ple del Parlament | Mariona Puig / ACN
Negociació

Pressupostos en vigor al febrer, l'escenari amb què treballa el Govern

Pla general d'una votació al ple del Parlament
Foto: Pla general d'una votació al ple del Parlament | Mariona Puig / ACN

El Govern vol un acord de pressupostos com més aviat millor. Per això, ha intensificat les trobades amb els possibles socis. L'objectiu és arribar a un principi d'acord amb els grups en els pròxims dies, aprovar el projecte al consell executiu durant el pont de la puríssima i començar la tramitació parlamentària. Amb els càlculs actuals, els comptes entrarien en vigor entre principis i mitjans de febrer. 

Per què és important? Els comptes per 2023 inclouen 3.100 milions més que els d'enguany. Uns diners que serien molt més complicats de gastar en cas de pròrroga pressupostaria. 

Situació actual:

  • Les converses més avançades són amb és comuns, amb qui ja la setmana passada es van començar a abordar capítols i propostes concretes. 
  • La novetat d'aquests dies, però, és que també s'ha avançat amb el PSC. Fins ara els socialistes asseguraven que les negociacions com a tal no havien començat perquè no tenien els números concrets. Aquest dimecres Salvador Illa ja ha dit que són "al principi del principi d'un possible acord". 
  • Junts està més lluny, però aquest dimecres també ha enviat les seves propostes a l'executiu, algunes de les quals són difícilment assumibles pel Govern. Tot i això, l'executiu diu que les "estudiarà".

Què esperar? Arribar a tenir els comptes en vigor l'1 de gener és impossible. Això aboca a una pròrroga tècnica, però la voluntat del Govern és que quan aquesta arribi, almenys els comptes ja hagin superat la primera votació al Parlament. 

  • El calendari, però, pressiona. Si s'aproven la setmana que ve al consell executiu, el ple a la totalitat es podria fer abans de Nadal. Si s'allargués una setmana, caldria intentar forçar el calendari i convocar un ple extraordinari entre Nadal i Cap D'Any. 

Tot i això: De moment, tan comuns com el PSC no compren que es pugui arribar a un acord tan ràpid. El calendari, ara com ara, depèn de la seva voluntat i és una de les seves armes per marcar terreny en la negociació.

  • Si el calendari va com voldria el Govern, els pressupostos entrarien en vigor a principis de febrer.
Categoria: Política