Política
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la celebració del Dia de la Constitució, a Madrid
Foto: La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la celebració del Dia de la Constitució, a Madrid | Congrés dels Diputats
Dia de la Constitució

Batet crida a "no decebre la ciutadania" per la gran crispació del Congrés

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la celebració del Dia de la Constitució, a Madrid
Foto: La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, durant la celebració del Dia de la Constitució, a Madrid | Congrés dels Diputats

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha sortit al pas de la gran crispació que viu la Cambra Baixa les últimes setmanes.

Per què és important? Ha aprofitat el seu discurs pel Dia de la Constitució per referir-se a la situació que viu i la imatge que dona el Congrés. De fet, els grups parlamentaris han elevat molt el to amb motiu dels diferents temes de l'actualitat política, com ara la llei del 'només sí és sí'.

Què ha dit Meritxell Batet? Des de les escales del Congrés dels Diputats en l'acte pel 44è aniversari de l'aprovació de la Carta Magna, ha assegurat que està en mans dels parlamentaris no "defraudar la confiança" dels ciutadans.

  • "La ciutadania espera dels seus representants que la paraula s'utilitzi per a argumentar, no per a ferir; per a proposar, no per a ofendre; per a construir, no per a reprimir", ha insistit.
  • També ha fet una crida a "protegir i cuidar" la Constitució: "El vigor del marc constitucional precisa la fortalesa de la nostra institucionalitat democràtica".
  • En referència a l'atac de Vox a Montero, ha apel·lat al "consens bàsic" sobre la necessitat de protegir i garantir la llibertat de les dones davant qualsevol tipus de discriminació i violència.

Què ha dit Pedro Sánchez? El president espanyol, escridassat, ha retret al PP que mantingui el bloqueig a la renovació del CGPJ, fet que al seu entendre situa la formació d'Alberto Núñez Feijóo fora de la Constitució.

  • L'entorn de Sánchez també dona per fet que hi haurà algun "ajustament tècnic" de la llei del 'només sí és sí'. 

Context: Batet ha fet el discurs acompanyada del president del Senat, Ander Gil, i del president del govern espanyol. També hi havia els ministres i diversos representants dels grups al Congrés.

  • No hi havia cap representació de Vox, tampoc d'ERC, JxCat, Bildu o el PNB. Com és habitual, no hi ha anat el president del Govern, Pere Aragonès, ni el lehendakari Iñigo Urkullu.
  • També hi han faltat alguns dels barons socialistes, com el president de Castella la Manxa, Emiliano García Page, o d'Aragó, Javier Lambán.
Categoria: Política