Política
Jéssica Albiach i Pere Aragonès
Foto: Jéssica Albiach i Pere Aragonès | ACN
Pressupostos

Acord entre Govern i comuns pels pressupostos de la Generalitat

Jéssica Albiach i Pere Aragonès
Foto: Jéssica Albiach i Pere Aragonès | ACN

El Govern de Pere Aragonès i el partit liderat per Jéssica Albiach han arribat a un acord pels pressupostos de la Generalitat de Catalunya del 2023.

Per què és important? L'executiu fa setmanes que negocia els comptes amb els comuns, Junts i PSC. El Govern va anunciar que les negociacions estaven en la bona direcció. 

Previsions: S'espera que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la líder dels comuns, Jéssica Albiach, firmin l'acord aquest dimecres a les 17:30 al Palau. 

  • Després de l'acte, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la líder dels comuns, compareixeran davant dels mitjans per explicar els detalls de l'acord.

D'on venim: El divendres passat, cinc dies abans d'arribar a l'acord, Albiach assegurava que les negociacions amb el Govern pels pressupostos catalans estaven "estancades" per la "falta d'ambició" de l'executiu d'Aragonès.

  • És la segona vegada que En Comú Podem arriba a diferents acords per aprovar amb un executiu independentista els comptes catalans.
  • A principis de desembre, Albiach va anunciar un primer acord en el marc de la negociació pels pressupostos per allargar durant el 2023 la rebaixa del preu del transport públic, la gratuïtat per als menors de 16 anys i l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys

A partir d'ara, l'executiu no en té prou amb el suport dels comuns i continuarà negociant amb el PSC i JxCat. 

  • Des de Govern insisteixen que l'escenari amb què treballen passa per portar els pressupostos a aprovació al Consell Executiu quan ja s'hagi tancat un acord global amb, almenys, PSC o Junts.
  • Ara bé, si l'executiu detecta que aquests dos partits dilaten "innecessàriament" els terminis, el Govern es plantejaria aprovar els comptes i portar-los al Parlament, només amb el pacte amb En Comú Podem. I, a partir d'aquí, continuar negociant amb PSC i Junts.