Política
La façana del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Madrid
Foto: La façana del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Madrid | Europa Press
Tribunals

El Consell d'Europa respon al govern espanyol: els jutges poden opinar

La façana del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Madrid
Foto: La façana del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Madrid | Europa Press

El Consell Consultiu de Jutges Europeus (CCJE), òrgan assessor del Consell d'Europa, ha respost al Consell de Ministres del govern espanyol, que va preguntar sobre la potestat dels jutges per emetre opinions.

Per què és important? Els jutges del Tribunal Constitucional estan en el centre del debat polític i judicial aquests dies, després que el PP hagi recorregut a la Justícia la reforma del Codi Penal pactada entre ERC i el PSOE, sobre la qual decidirà dilluns. A més, al si del Consell General del Poder Judicial, també caducat, 8 dels 19 vocals bloquegen la renovació del Constitucional; tots ells van ser elegits pel Partit Popular. 

En detall: El CCJE defensa en una recomanació recollida per Europa Press que...

  • Els jutges han de tenir la mateixa llibertat d'expressió que qualsevol ciutadà i aposta per garantir que puguin mostrar públicament la seva opinió en xarxes socials.
  • Si l'assumpte afecta de forma directa al funcionament dels tribunals, els jutges han de tenir la llibertat de comentar sobre temes políticament discutits, incloent propostes legislatives o respecte a la política governamental.
  • D'aquesta forma, els jutges d'alt rang com és el cas dels del Consell General del Poder Judicial es troben en una "posició destacada" com per poder parlar i donar la seva opinió pel que fa a la Justícia.

Què diuen? 

  • "Tenen dret" a mostrar la seva opinió quant a "drets humans fonamentals, l'Estat de Dret, qüestions de nomenament o promoció judicial i el degut funcionament de l'Administració de Justícia, inclosa la independència del Poder Judicial i la separació de poders."
  • D'aquesta forma, també sobre "temes políticament controvertits, incloses propostes legislatives o de política governamental".
  • "Això es deriva del fet que el públic té un interès legítim a estar informat sobre aquests temes, ja que involucren assumptes importants en una societat democràtica."

Tanmateix: Hauran de tenir en compte les seves "responsabilitats i deures específics en la societat, a més de les obligacions de secret professional relacionades amb la seva funció jurisdiccional", puntualitza l'òrgan assessor.

  • Han de ser moderats en expressar els seus punts de vista en circumstàncies en les quals podria quedar compromesa la seva independència, imparcialitat o dignitat del seu càrrec o posar en perill l'autoritat judicial.
Categoria: Política