Política
La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, durant una roda de premsa
Foto: La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, durant una roda de premsa | David Zorrakino/ Europa Press
Pressupostos

Les tres condicions del PSC per aprovar els pressupostos

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, durant una roda de premsa
Foto: La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, durant una roda de premsa | David Zorrakino/ Europa Press

Els socialistes posen tres condicions per aprovar els pressupostos del Govern de la Generalitat pel 2023: Hard Rock, Quart Cinturó i ampliació de l'aeroport del Prat. 

Per què és important? L'executiu de Pere Aragonès necessita diferents suports parlamentaris per poder aprovar els comptes catalans. De moment, ha arribat a un acord amb els comuns

  • Les negociacions segueixen obertes amb Junts i PSC. 

Situació actual: Els socialistes catalans han enviat aquest dimecres un document de 26 pàgines al Govern a l'espera de tancar un acord per als pressupostos "les primeres setmanes de l'any". 

  • La proposta formal al Govern ha estat presentada per la portaveu del grup parlamentari PSC-Units, Alícia Romero, qui ha destacat que l'objectiu del seu partit és voler "rescatar Catalunya, però no Aragonès. Esperem que sigui responsable i s'avingui a acceptar les nostres propostes". 

En detall: En el document, el PSC planteja augmentar en 691 milions d'euros la despesa dels pressupostos, que ara mateix l'executiu d'ERC xifra en 33.113 milions d'euros. 

  • També reclamen incrementar fins a 200 milions d'euros la partida per a reindustrialització i dedicar 180 milions d'euros a renovables.

Les tres condicions: El partit liderat per Salvador Illa posa tres condicions per poder arribar a un acord: l'aprovació del pla urbanístic pel Hard Rock, la construcció del Quart Cinturó i l'ampliació de l'aeroport del Prat.

  • L'executiu d'Aragonès ja va avisar als socialistes que aquestes propostes eren "extrapressupostàries" i que no es podien incloure dins de les negociacions dels comptes catalans. 

Previsions: Els socialistes preveuen reprendre les converses amb el Govern la setmana que ve. Romero ha defensat que les seves propostes són "de sentit comú" i ha apressat el president Pere Aragonès a "signar" un pacte "amb la màxima celeritat".

  • El Parlament ha habilitat la setmana del 9 de gener per tal que els pressupostos es puguin començar a tramitar just després de les festes de Nadal. 

D'on venim: Just abans de Nadal, el PSC ja va anunciar que no preveia tancar un acord amb l'executiu abans que acabi l'any. 

  • Segons l'executiu català, tant PSC com Junts tenen sobre la taula una "proposta d'acord definitiu" i ara ja és qüestió de voluntat política. Així, des del Govern continuen sense descartar un acord a quatre bandes que inclogui tant PSC com Junts.