Política
El president Aragonès en el Consell Executiu
Foto: El president Aragonès en el Consell Executiu | ACN
Pressupostos

El Govern té pressa amb els pressupostos i estreny Junts i PSC

El president Aragonès en el Consell Executiu
Foto: El president Aragonès en el Consell Executiu | ACN

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, continua insistint que les negociacions dels pressupostos "estan vives" i fa una crida a Junts i PSC a "no allargar i jugar" amb el calendari per "interessos de partit". 

Per què és important? Acaba l'any i l'executiu català encara no ha aconseguit un acord per aprovar els pressupostos. Sí que és cert, que el Govern ha arribat a un acord amb els comuns pels comptes de la Generalitat.

  • El president de la Generalitat, Pere Aragonès, necessita trobar el suport de més partits polítics. El Govern segueix negociant amb Junts i el PSC.

Què diu? En roda de premsa des del Palau de la Generalitat, la portaveu del Govern demana a Junts i socialistes que "aparquin els interessos de partit" per aprovar els pressupostos. 

  • Plaja repeteix que les negociacions "són vives" i no veu cap motiu "perquè l'acord a quatre (ERC, comuns, Junts i PSC) no sigui possible".

  • La portaveu assegura que tot i no tenir data en el calendari "l'acord arribarà en els pròxims dies perquè els pressupostos estan en fase de tancament". 

Què sabem?: El Govern ha aprovat el decret que regula i estableix els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat del 2022 per al 2023.

  • Uns comptes que seran vigents des del pròxim 1 de gener fins a l’aprovació i la publicació al DOGC de la llei de pressupostos per al 2023, si s'escau.
  • D’aquesta manera, el decret de pròrroga permet garantir el funcionament de l’administració i la prestació dels serveis públics a la ciutadania mentre no s’aprovi el nou pressupost.

Situació actual: Sobre el bloqueig del Tribunal Constitucional a la renovació del Poder Judicial, la portaveu de l'executiu català ha dit "que ja vam avisar que això passaria". 

  • "Aquesta pel·lícula a Catalunya ja l'hem viscut. Ara toca que l'estat espanyol planti cara al binomi que està utilitzant la dreta espanyolista". 
  • Remarca que el Govern fa anys que està denunciat la deriva dels òrgans judicials espanyols: "No es pot polititzar la justícia".