Política
Josep Rius, Marta Vilalta i Èlia Tortolero
Foto: Josep Rius, Marta Vilalta i Èlia Tortolero | ACN
Pressupostos

Acusacions creuades entre ERC, PSC i Junts: què passa amb els pressupostos?

Josep Rius, Marta Vilalta i Èlia Tortolero
Foto: Josep Rius, Marta Vilalta i Èlia Tortolero | ACN

Les negociacions pels pressupostos de la Generalitat continuen portant cua. El Govern, que ja ha arribat a un acord amb els Comuns, sembla que ho té més difícil amb PSC i Junts. 

Per què és important? L'executiu de Pere Aragonès necessita suports parlamentaris per poder aprovar els pressupostos. ERC només compta amb 33 diputats i busca sumar els vots del PSC o de Junts, o de les dues formacions. 

Situació actual: Sembla que les vacances de Nadal no han afavorit a les negociacions entre el Govern i el PSC i Junts. Les tres formacions s'han llançat acusacions creuades sobre els moviments per arribar a un acord pels comptes catalans.

Què diuen: Aquest dilluns de tornada a la normalitat, els tres partits polítics han aprofitat per marcar posicions i distanciar-se els uns dels altres. 

  • La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha advertit que les condicions que ha posat el seu partit per aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2023 són "un tot" i "de mínims".
    • Per als socialistes "avui és ERC qui ha de dir si accepta" les condicions del PSC, que inclouen negociar el projecte de Hard Rock a Vila-seca i Salou (Tarragonès); la carretera B-40, coneguda com a quart cinturó, i l'ampliació de l'aeroport del Prat.
  • Per la seva banda, Junts apressa ERC a "triar" soci per aprovar els pressupostos del 2023. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha instat el Govern de Pere Aragonès a "triar entre el deixar-ho estar que li ofereix el PSC o aprovar uns pressupostos amb Junts que consolidin el procés cap a la independència i fixin un model de país just, ambiciós i equitatiu".
    • El partit de Borràs i Turull no s'ha reunit amb l'executiu d'ERC des del 22 de desembre, diuen, així que Junts ara espera que sigui Aragonès qui els "torni a contactar" per negociar els pressupostos. "Reiterem l'oferta per pactar", ha dit Rius.
  • Finalment, ERC ha reaccionat a les paraules del dirigent de Junts. Ha estat la seva portaveu, Marta Vilalta, que ha dit: "Si Junts es vol excloure o vol tornar a abandonar el país serà decisió seva".
    • Segons els republicans, l'acord pels comptes hauria d'arribar de forma "immediata". Almenys així ho considera Vilalta, que no veu "cap impediment" perquè el pacte definitiu arribi "com més aviat millor".
    • La portaveu d'ERC ha afirmat que l'acord està "a tocar" i que no hi ha "cap escull" ni tampoc qüestions pressupostàries que l'allunyin.

En detall: Aquestes són les demandes de Junts i del PSC

  • Projectes i infraestructures: De fet, socialistes i juntaires s'han alineat igual i han exigit la construcció del Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport.
  • Fiscalitat: El PSC vol ampliar les despeses en 800 milions. Junts, per la seva banda, vol rebaixar el tram autonòmic més baix de l'IRPF del 10,5% al 10% i revisar les successions perquè vagi cap a una bonificació del 99% a la llarga per a empreses familiars i parents de primer grau.
  • Autogovern: Els socialistes exigeixen aturar les obertures de noves delegacions a l'exterior el 2023. Això ha provocat la indignació entre les files de Junts. A més, el PSC vol que se suspengui la prova pilot per implantar la renda bàsica universal.
  • Educació: El PSC i Junts demanen més finançament per a concerts educatius, això va contra direcció del que porta al programa el Govern, que vol integrar més centres educatius a la xarxa pública.
  • Cultura: Junts reclama 80 milions més per TV3 i Catalunya Ràdio i el PSC exigeix 53 milions més pel CAC i l'ACN. A part de la partida ja acordada entre l'executiu i Junts per destinar 83 milions al foment del català.