Política
L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont durant l'acte del Consell de la República a Perpinyà
Foto: L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont durant l'acte del Consell de la República a Perpinyà | Europa Press
REFORMA CODI PENAL

Boye diu que Puigdemont tornarà aquest 2023

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont durant l'acte del Consell de la República a Perpinyà
Foto: L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont durant l'acte del Consell de la República a Perpinyà | Europa Press

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha afirmat que l'expresident tornarà a Catalunya aquest any. Jordi Pina, advocat de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, ha dit que els seus clients decidiran si demanen la revisió de les condemnes i Andreu Van den Eynde, advocat dels condemnats d'ERC, ha dit que sí que demanaran la revisió.

Per què és important? Aquest dijous entra en vigor la nova reforma del Codi Penal realitzada per Pedro Sánchez que deroga la sedició i revisa les penes per malversació i que tindrà conseqüències directes sobre els líders condemnats i encausats pel procés.

En profunditat: Si desapareixen les inhabilitacions, els líders independentistes podrien presentar-se a les eleccions vinents.

  • Podria ser el cas d'Oriol Junqueras o Jordi Turull, al capdavant d'Esquerra i Junts.

Què en sabem? En una entrevista a SER Catalunya, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha dit que Puigdemont tornarà aquest 2023.

  • En declaracions a TV3, Pina ha insistit que la decisió de demanar una revisió de les condemnes encara no està presa, tot i que ell ja ha fet les gestions necessàries per si finalment opten per fer-ho.
  • L'advocat dels condemnats d'ERC, Andreu Van den Eynde, ha dit que sí demanaran la revisió.

Què ha dit Boye? Diu que esperaran a veure què fa Llarena, però veu difícil que el nou Codi Penal pugui encaixar amb el dret europeu.

  • Preguntat per si aquest any pot ser que l'expresident de Catalunya torni el 2023, ha dit que "sí, és clar" i que Puigdemont "prendrà la decisió que correspongui" quan surti la sentència "a finals de febrer o març".

Què ha dit Pina? L'advocat dels condemnats de Junts (Rull, Turull i Sánchez) ha valorat que "en principi" els seus clients no prendran decisions diferents, però ha afegit que també "s'ha d'acabar de valorar".

  • Ha assegurat que li han dit que prepari la documentació per si al final decideixen respondre al Suprem i ha afegit que també parlarà amb l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye.
  • Per a Pina, el més "lògic i normal" és que el Suprem dicti una resolució i un cop això passi, decidiran.

Què ha dit Van den Eynde? L'advocat dels condemnats d'ERC ha explicat que l'objectiu serà "exigir" l'aplicació del que defensa que és la voluntat del legislador amb la nova reforma del Codi penal i evitar que el Suprem "s'escapi" d'aquesta voluntat.

  • Ha afegit que la llei s'ha d'aplicar "sí o sí" però ha reconegut que amb el judici del procés han vist com s'han "retorçat" totes les lleis.

D'altra banda, tots dos advocats han rebutjat que es pugui aplicar als condemnats el nou delicte de desordres públics.