Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press
Reforma Codi Penal

El jutge Llarena estudia com extradir Puigdemont amb el nou Codi Penal

Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press

Aquest dijous entra en vigor la nova reforma del Codi Penal realitzada per Pedro Sánchez que tindrà conseqüències directes sobre els líders condemnats i encausats pel procés

Per què és important? La modificació del Codi Penal elimina el delicte de sedició i modifica el de malversació. La majoria de líders independentistes estan acusats, com a mínim, d'un d'aquests delictes. 

D'on venim: El govern espanyol i l'executiu català van arribar a un acord per reformar el Codi Penal i avançar cap a la desjudicialització del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

  • Delicte de sedició: S'elimina i se substitueix pel delicte de desordres públics agreujats. 
  • Delicte de malversació: Es modifica però segueix vigent. No rebaixa les penes dels casos de corrupció política. 

Situació actual: El diari La Vanguardia avança que el magistrat del Tribunal Suprem instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, està treballant per modificar els delictes pels quals reclama l'extradició de l'expresident Carles Puigdemont. 

  • Ho fa després de la derogació del delicte de sedició i la modificació del de malversació, delictes dels quals està acusat Puigdemont.
  • El jutge hauria analitzat el nou text legislatiu per buscar quin és l'encaix per reclamar a Puigdemont, qui té una euroordre de detenció per sedició des de finals de 2017, quan va marxar d'Espanya cap a Bèlgica. 

En detall: Llarena estaria estudiant si el nou delicte de desordres públics agreujats, que substitueix el de sedició, podria ser suficient per reclamar a l'expresident. 

  • El jutge també es planteja mantenir el delicte de malversació, ja que amb la nova aplicació, la pena pot arribar a quatre anys de presó i sis d'inhabilitació. 

Què diuen: La clau es troba si el nou delicte que el jutge vol aplicar a Puigdemont, el de desordres públics agreujats, és suficient per reclamar l'expresident i jutjar els fets del 2017. 

  • Fonts del Tribunal Suprem veuen un encaix molt difícil, però, en canvi, la Fiscalia sí que ho veu possible. 

Qui és Llarena? És el jutge del Tribunal Suprem encarregat d'investigar els fets del setembre i octubre del 2017 a Catalunya, relacionats amb el referèndum i els fets previs a la votació.