Política
L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN
Exili

La fiscalia demana que Llarena processi Puigdemont per desordres públics agreujats

L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí
Foto: L'expresident, Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí | Natàlia Segura / ACN

Els fiscals del Tribunal Suprem que van acusar en el judici de l'1-O han recorregut la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena i han demanat que les ordres de detenció i ingrés a presó contra l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí incloguin el delicte de desordres públics agreujats.

Per què és important? El ministeri públic vol que no es pugui limitar el judici a la desobediència i la malversació.

Què en sabem? Els fiscals del judici del procés han presentat un recurs d'al·legació a la interlocutòria de Llarena. 

  • En el seu escrit, els fiscals creuen que els fets descrits en la interlocutòria de processament i en la sentència del Suprem no només es poden qualificar de desobediència i malversació, sinó també de desordres públics agreujats.
  • Segons el fiscal, si els membres del Govern de Puigdemont van ser condemnats per sedició pels "comportaments tumultuaris", el president del Govern i els altres dos consellers a l'exili, a banda de Lluís Puig, també han de ser corresponsables d'aquells fets.

D'on venim? Llarena va actualitzar la setmana passada el processament de Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí després de la desaparició de la sedició, i els atribuïa els delictes de desobediència i malversació. 

Què diuen? Els fiscals critiquen que s'hagi eliminat la sedició del Codi Penal, cosa que suposa "eliminar un dels instruments penals de resposta davant d'agressions a l'ordre constitucional, debilitant la seva adequada protecció".

  • Pels fiscals, els fets de setembre i octubre del 2017 van ser els que van constituir el delicte de sedició i ara constitueixen el de desordres.
  • "Si no s'aplica el delicte de desordres públics significa que no va existir sedició, ja que aquests aldarulls contra l'ordre públic van ser el trajecte seguit per aconseguir la desobediència, la realització del referèndum il·legal i la proclamació de la independència", afegeix l'escrit. 
  • Els fiscals admeten que el nou delicte de desordres agreujats no contempla la finalitat d'atemptar contra l'ordre constitucional, però això no impedeix que els mateixos fets siguin castigats per un delicte menys greu que el de sedició.

Finalment, pel que fa als altres dos processats a l'exili, l'exconseller de Cultura Lluís Puig i la secretària general d'ERC Marta Rovira, els fiscals diuen que a Puig només se l'ha de processar per desobediència i malversació i a Rovira per desobediència.