Política
La militància republicana, durant la votació a Lleida
Foto: La militància republicana, durant la votació a Lleida | ACN
Congrés d'Esquerra

La militància d'ERC avala àmpliament el pacte de claredat per forçar un referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
La militància republicana, durant la votació a Lleida
Foto: La militància republicana, durant la votació a Lleida | ACN

La militància republicana ha avalat àmpliament la via del pacte de claredat per forçar a l'Estat a pactar un referèndum d'independència.

Per què és important? Les bases d'Esquerra han tancat files amb la proposta de la direcció i han reafirmat la seva confiança pel president Oriol Junqueras i la secretaria general Marta Rovira.

En profunditat: El 96,75% dels militants assistents han avalat el full de ruta republicà i la proposta d'un acord de claredat. Hi ha hagut 632 vots a favor, set en contra i 11 abstencions.

Què han dit?

  • Al seu torn, el president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha reclamat un "gran acord" que fixi el "quan i el com" per tornar a celebrar un referèndum.
  • La secretària general d'ERC, ha reafirmat que el referèndum és "la millor opció" per proclamar la república". Ha reclamat que el referèndum sigui "punta de llança" per decidir el futur del país. 
    • "Quan tinguem acordada la fórmula, posem-la amb tota la màxima força política i social sobre la taula d'un govern espanyol, assegut encara, pendent de resoldre el conflicte".

La proposta, al detall: Els republicans han avalat el camí del "pacte de claredat" per celebrar un referèndum d'independència pactat amb l'Estat que tingui una participació mínima del 50% i un llindar mínim del 55% a favor del 'sí' a la independència.

  • El pacte de claredat pren com a referència directament el procés independentista del Quebec, que l’any 2000 va aconseguir que el parlament del Canadà aprovés una llei que establia les condicions a partir de les quals les províncies canadenques podien establir negociacions amb el govern federal per arribar a la independència.

Context: Aquesta unitat republicana es dona en un moment d'inestabilitat en el Parlament. Ja que ERC necessita el suport del PSC per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat. També perquè les eleccions municipals estan a tocar.

Categoria: Política