Política
Pere Aragonès i Laura Borràs amb Jordi Turull
Foto: Pere Aragonès i Laura Borràs amb Jordi Turull | Europa Press
pressupostos

ERC cedeix amb el PSC en els comptes i deixa encarrilat el 'no' a Junts

Actualitzat: Dilluns, 30 de gener de 2023. 13:35
Temps de lectura: 3 minuts
Pere Aragonès i Laura Borràs amb Jordi Turull
Foto: Pere Aragonès i Laura Borràs amb Jordi Turull | Europa Press

Esquerra ha cedit a les exigències del PSC de tirar endavant el Quart Cinturó, en el marc dels pressupostos. Així, apropant a Junts a la posició del 'no' contra uns comptes que "no són els de la majoria independentista".

Per què és important? Republicans i socialistes fa mesos que aixequen la bandera del diàleg per desencallar els comptes de la Generalitat i trobar un acord que sembla que mai no arriba i que s'estira com un xiclet.

Situació actual: La reunió d'aquest dilluns ha acabat sense acord després de quatre hores, però la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, s'ha mostrat "convençuda" que l'entesa amb el PSC està ben encaminada: "Estem molt a prop", diu. 

  • Esquerra treballa per tancar aquest dilluns un acord pels pressupostos amb la formació socialista, però no posa cap límit. 
  • Sobre la reunió d'avui al matí entre els equips negociadors del Govern i dels socialistes, Vilalta ha dit que les converses "van bé".
  • La portaveu republicana ha assegurat que ERC ho posarà "tot" de la seva part per culminar la negociació, tot i insistir que "no és qüestió de posar un límit o una hora".

D'altra banda: Junts, amb l'acostament d'ERC al PSC, i després de valorar la reunió d'avui, es posiciona més a prop del 'no' als pressupostos.

  • Des del primer moment la formació s'ha posat d'esquena al 'sí', justificant que ERC no els hi dona preferència. Motiu que encara ara es veurà més reforçat.
  • El portaveu de Junts, Josep Rius, ha alertat aquest dilluns que si el Govern arriba a un acord pressupostari amb el PSC "s'haurà posat punt i final a la legislatura del 52%, ERC haurà confirmat que ho ha deixat estar i que ha abraçat l'autonomisme de manera definitiva". 
  • El sectetari general de Junts, Jordi Turull, ha criticat aquest cap de setmana les concessions d'ERC: "Nosaltres no ens arrossegarem mai a Madrid per intentar aprovar uns pressupostos". Per ell, Catalunya està en una "cruïlla" i lamenta que el Govern es decanti per pactar "amb aquells que diuen que el procés s'ha acabat".

D'on venim? El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va agrair el gest d'ERC per acceptar el Quart Cinturó. Però, va avisar que encara queda "feina i punts pendents".

  • Els republicans, a través del president Pere Aragonès van demanar al PSC "deixar les excuses" i donar llum verda als comptes.

Per què no hi ha acord? Un cop desbloquejat l'escull del Quart Cinturó, i després que Esquerra acceptés la transformació de l'aeroport, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assenyalat que "encara queda feina per fer".

  • Cal tenir en compte que les eleccions municipals estan a tocar i que totes les enquestes donen a ERC i PSC com les forces majoritàries a Catalunya.
  • Tenint en compte el context polític, des de Presidència tenen la sensació que el PSC vol "dilatar" l'acord i que aniran fent flotar exigències a mesura que vagin negociant.
  • En canvi, des del PSC creuen que la proposta està "molt clara" i es remeten al primer document que van fer públic al desembre amb les exigències per pactar els pressupostos.