Política
L'expresident de la generalitat José Montilla
Foto: L'expresident de la generalitat José Montilla | 8tv
Entrevista 8tv

Montilla: "El procés tal com l'hem conegut sí que ha acabat"

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident de la generalitat José Montilla
Foto: L'expresident de la generalitat José Montilla | 8tv

L'expresident de la Generalitat de Catalunya José Montilla ha visitat aquest dijous El Pentàgon de 8tv on, entre altres declaracions, assegura que el procés "s'ha acabat".

Què diu? Durant l'entrevista, Montilla va reflexionar sobre els últims anys de la política catalana i l'actualitat política. 

  • Segons l'expresident "el procés tal com l'hem conegut, amb aquesta denominació del 2012, sí que ha acabat" i ho distingeix del conflicte que pot haver-hi entre Catalunya i Espanya: "És una altra cosa". 
  • El socialista creu que la unitat de l'independentisme s'ha esfumat: "El procés havia de ser una unitat d'acció del moviment independentista, un full de ruta comú amb un calendari, i això ha desaparegut". 

Sobre el 155: L'expresident de la Generalitat, quan es va aplicar el 155, era senador a la Cambra Alta d'Espanya. Precisament, va ser aquesta sala qui va votar perquè s'apliqués l'article 155 i deixar les institucions catalanes en mans del govern espanyol. 

  • Montilla era senador en aquell moment i va decidir no participar en la votació i marxar de l'hemicicle. 
  • Ha explicat que ho va fer perquè "algú que ha estat president de Catalunya no pot votar la intervenció de les institucions de la seva autonomia".
  • A més, l'expresident ha tornat a recordar que ell creu que "Catalunya és una nació" i considera que Espanya "és una nació de nacions".

Pressupostos catalans: Montilla ha defensat els projectes extrapressupostaris que el PSC ha pactat amb el Govern per poder arribar a un acord pels comptes catalans del 2023. 

  • Montilla creu que el projecte de la B-40, el principal escull que posaven els socialistes per poder aprovar els pressupostos, és una infraestructura que "ha de continuar, és necessari". 
  • Sobre l'aeroport, un dels altres projectes del document firmat entre l'executiu català i el PSC, ha dit que "es tracta de trobar una fórmula que permeti ampliar l'aeroport respectant al màxim la tranquil·litat dels veïns de Gavà". 

En detall: Pots recuperar l'entrevista completa aquí