Política
El conseller de Territori, Juli Fernàndez
Foto: El conseller de Territori, Juli Fernàndez | Departament de Territori
Pressupostos

El conseller Fernàndez evita parlar sobre la Ronda Nord, el Hard Rock i l'Aeroport

Temps de lectura: 2 minuts
El conseller de Territori, Juli Fernàndez
Foto: El conseller de Territori, Juli Fernàndez | Departament de Territori

El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernàndez, ha evitat parlar de la B-40, el projecte del Hard Rock i l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat aquest dilluns 6 de febrer.

Per què és important? Aquestes tres infraestructures han protagonitzat les negociacions entre ERC i el PSOE per assolir un acord per aprovar els pressupostos de la Generalitat 2023. Per saber-ne més:

Què ha dit? El conseller ha comparegut davant de la Comissió de Territori del Parlament per explicar el projecte de Pressupostos de 2023.

  • Al seu segon torn de rèplica i davant de les preguntes de diversos grups parlamentaris, Fernàndez ha dit que només ha parlat d'allò que recull el projecte: "He intentat cenyir-me a alló que té partides pressupostàries en aquest Pressupost i així ho continuo fent fins al final".
  • Sí que ha destacat que els pressupostos preveuen 2.665,7 milions per al transport públic, la qual cosa representa un increment de l'11,1% respecte als comptes de 2022 i un 65,4% del total.

Tanmateix: Les tres infraestructures formen part del pacte entre Govern i PSC per aprovar els Pressupostos de 2023, encara que cap no compta amb partides concretes en els comptes catalans.

D'altra banda: 

  • El representant del PSC Jordi Terrades ha assenyalat que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) sí que contemplen partides per a la construcció de la B-40 i ha recordat que han estat aprovats amb els vots a favor dels comuns.
  • David Cid, representant dels comuns, ha celebrat la no-existència d'aquestes partides i ha dit que l'acord "clarament enterra la proposta" d'Aena d'ampliació de l'Aeroport.

En xifres: En total, els comptes destinen 3.863,6 milions d'euros (un 4,7%) per al Departament de Territori, incloent-hi el seu sector públic, i sense fons NGEU.

  • L'augment en polítiques d'habitatge suposa un 7,2% més, que comporta el 14,8% del total, fins als 604,9 milions. 
  • Si es té en compte la xifra desagregada del Departament, és de 2.208,6 milions d'euros, mentre que els 1.655 milions d'euros restants corresponen a les empreses i ens adscrits a Territori
  • A part, hi ha 212,9 milions procedents dels Fons Next Generation EU, dels quals 159,3 milions són del Fons de Mecanisme de Recuperació i Resiliència i els 53,7 milions restants en el Fons React.