Política
L'expresident de la Generalitat José Montilla
Foto: L'expresident de la Generalitat José Montilla | David Zorrakino / Europa Press
PSC

Montilla descarta repetir el tripartit d'esquerres "a curt termini"

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident de la Generalitat José Montilla
Foto: L'expresident de la Generalitat José Montilla | David Zorrakino / Europa Press

L'expresident de la Generalitat de Catalunya José Montilla ha descartat un tripartit d'esquerres "a curt termini". 

Per què és important? El suport del PSC a l'executiu  del president Pere Aragonès ha tornat a portar a l'actualitat política el record del tripartit d'esquerres entre ERC, socialistes i Iniciativa, els successors dels comuns.

  • Tant ERC com PSC han assegurat que l'acord de pressupostos no és un acord de legislatura i que l'acord només es deu a l'aprovació dels comptes catalans. 

Què diu? En una entrevista a RTVE, Montilla ha descartat un nou tripartit d'esquerres perquè "ara hi ha una situació absolutament diferent". 

  • Segons el qui va ser el president del segon govern tripartit, el govern d'esquerres va arribar després d'un treball conjunt de les tres formacions en la darrera legislatura de Jordi Pujol.
  • Ha afirmat que "perquè es pugui repetir cal molt treball". 
  • Montilla ha augurat que "difícilment" el govern en minoria d'ERC de 33 escons podrà aguantar fins al final de la legislatura i no ha descartat que els republicans "refacin ponts" amb Junts.
  • L'expresident ha recordat que el seu govern "no va perdre mai ni una votació al Parlament" i que va aprovar pressupostos cada any. Segons ha dit, la percepció que es té del tripartit està "molt condicionada" per l'etapa final de crisi econòmica mundial. 

D'on venim: El PSC va aconseguir la presidència de la Generalitat el 2004 i el 2006 pactant amb ERC i Iniciativa. El tripartit català va fer presidents a Pasqual Maragall i a José Montilla. 

  • L'any 2010 es va acabar l'etapa del tripartit al capdavant de la Generalitat. Artur Mas (CiU) es va convertir en el nou president de l'executiu català.