Política
El president Aragonès, durant el seu discurs al sopar inaugural del MWC 2023
Foto: El president Aragonès, durant el seu discurs al sopar inaugural del MWC 2023 | Europa Press
Mobile World Congress

Aragonès i Colau planten Felip VI abans de compartir el sopar del MWC

Actualitzat: Diumenge, 26 de febrer de 2023. 21:11
Temps de lectura: 3 minuts
El president Aragonès, durant el seu discurs al sopar inaugural del MWC 2023
Foto: El president Aragonès, durant el seu discurs al sopar inaugural del MWC 2023 | Europa Press

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no han rebut el rei espanyol Felip VI a la seva arribada al sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) 2023. Tanmateix, després han compartit sopar amb ell.

Per què és important? És l'acte oficial que dona el tret de sortida al congrés de tecnologia mòbil més gran del món; s'hi donen cita milers d'empreses i genera una font d'ingressos i de llocs de treball per a la capital catalana.

A fons:

  • El cap de l'executiu català i la líder del govern municipal s'han absentat durant la recepció del monarca quan aquest ha arribat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) el vespre d'aquest diumenge 26 de febrer.
  • D'aquesta forma, Aragonès i Colau han tornat a mostrar un any més la seva oposició a la monarquia en no participar del besamans i sense sortir a la fotografia oficial de la trobada.
  • Però sí que s'han saludat: han coincidit un moment fora de càmeres i han compartit algunes paraules cordials.
  • Sí que li han rebut altres autoritats espanyoles com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño i la delegada a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

Tanmateix: Aragonès comparteix sopar amb Felip VI, que presideix l'acte. Ambdós seuen a la mateixa taula, juntament amb Sánchez, Calviño i organitzadors de la fira tecnològica.

Què diuen? En els seus discursos que han pronunciat en català, castellà i anglès...

  • El president Pere Aragonès ha demanat al seu discurs que els empresaris que participin del Mobile World Congress aquests dies facin d'"ambaixadors" de Catalunya al món. També ha insistit en la necessitat que aquest tipus de cites projectin "un futur de prosperitat compartida" i que "totes aquestes transformacions permetin fer un futur més just i sostenible".
  • L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ficat pressió a Aragonès durant el seu discurs, que ha fet servir per demanar també a l'Estat aturar la pujada de preus de l'habitatge: "Necessitem tenir una Generalitat a ple rendiment, que el país recuperi el temps perdut en sectors claus. Que es tanqui definitivament projectes especulatius del passat", ha dit també en referència a l'ampliació de l'aeroport.
  • El president espanyol Pedro Sánchez ha defensat l'oportunitat del Mobile per "reduir bretxes en tots els àmbits, també el territorial". "Obrim una nova etapa de col·laboració, de trobada, de diàleg, que permetrà centrar-nos en tot allò que ens uneix, que es el progrés de Catalunya, de Barcelona i de totes les persones que hi viuen".
  • Per la seva banda, Felip VI, ha lamentat la "nova atmosfera d'inestabilitat i neguit amb un impacte directe en l'economia global", en referència a la guerra a Ucraïna. Ha identificat "un augment clar de les tensions internacionals" i ha reiterat el seu suport al país atacat. "En aquest nou món, la connectivitat mòbil continua sent una forma vital de suport social", ha aprofitat a dir.

Mentrestant: L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha protestat amb un centenar de persones contra la visita del monarca. Han projectat la seva imatge de cap per avall sobre les Torres Venecianes i han cremat fotografies.