Política
Façana del Congrés dels Diputats a la Plaça de les Cortes de Madrid
Foto: Façana del Congrés dels Diputats a la Plaça de les Cortes de Madrid | Óscar J.Barroso / Europa Press
Congrés dels Diputats

Què és una moció de censura i com funciona?

Temps de lectura: 2 minuts
Façana del Congrés dels Diputats a la Plaça de les Cortes de Madrid
Foto: Façana del Congrés dels Diputats a la Plaça de les Cortes de Madrid | Óscar J.Barroso / Europa Press

Els mitjans i les autoritats tornen a parlar de la figura de la moció de censura arran de la decisió del partit d'extrema dreta Vox de fer-ne una contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez (PSOE).

Per què és important? La formació de Santiago Abascal ha registrat recentment el text de la moció de censura que pretén tirar endavant al Congrés dels Diputats. És el segon intent de la formació d'extrema dreta per fer fora de l'executiu espanyol el president socialista i tornarà a fracassar.

Al detall: Es tracta d'un mecanisme que permet expulsar el president del govern i rellevar-lo per un candidat. L'empara la Constitució, de l'article 175 al 179.

  • Perquè la Mesa del Congrés accepti tramitar una moció de censura, cal que el text presentat per un o diversos grups parlamentaris vagi signat per, almenys, el 10% dels diputats de la cambra.
  • El text ha de proposar un candidat que accepti l'encàrrec de prendre les regnes de l'executiu en cas que prosperi.
  • El Congrés ha de debatre la moció de censura. El primer a comparèixer sempre és un diputat que hagi firmat el text i, després, és el torn del candidat proposat, que ha de proposar el seu programa polític. A continuació, tots els grups parlamentaris tenen 30 minuts per intervenir, amb un torn de rèplica posterior de 10 minuts.
  • Si la votació prospera, el candidat queda investit president de forma automàtica en haver rebut la confiança de la cambra. Després, pot destituir i nomenar ministres per formar el seu govern o bé convocar eleccions.

En xifres: Per prosperar, cal que la moció obtingui la majoria absoluta del Congrés; és a dir, un mínim de 176 vots a favor dels 350 diputats que hi tenen cabuda.

Context: S'han presentat sis mocions de censures des de l'aprovació de la Constitució el 1978 (se n'han votat cinc) i només n'ha prosperat una.

  • L'única moció guanyadora va ser la liderada per l'actual president Pedro Sánchez; va ser contra el govern de Mariano Rajoy l'any 2018 enmig de la polèmica per la trama Gürtel.
  • Abans, Felipe González (PSOE) va intentar-ne una contra Adolfo Suárez (UCD) el 1980, Antonio H. Mancha (Alianza Popular) contra Felipe González (PSOE) i Pablo Iglesias (Unidas Podemos) contra Mariano Rajoy (PP).
  • Després, ho ha fet Santiago Abascal (Vox) contra Pedro Sánchez (PSOE) el 2020. Ara, torna a intentar-ho.

Previsions: La nova moció presentada per Vox arribarà al ple del Congrés a partir del 13 de març del 2023.