Política
Jordi Pujol
Foto: Jordi Pujol | Europa Press
Llengua catalana

Jordi Pujol: "El català està en perill greu"

Temps de lectura: 2 minuts
Jordi Pujol
Foto: Jordi Pujol | Europa Press

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol alerta que el català "torna a estar en perill greu" i que el país necessita "una gran mobilització".

Per què és important? Pujol va ser president de la Generalitat durant 23 anys, fins a l'any 2003. En els últims anys havia agafat un perfil més baix i apartat del focus mediàtic a causa de les investigacions que l'afectaven a ell i a la seva família. Des de fa uns mesos ha tornat a la vida pública

Què diu? L'expresident ha fet declaracions durant la presentació del llibre L'última conversa, que recull el diàleg a Queralbs entre ell i el traductor Ko Tazawa, que va morir l'any passat. 

  • Pujol diu que la llengua catalana "està en perill greu" i que Catalunya necessita "una gran mobilització popular general".
  • Catalunya "es juga el tipus" amb la llengua i que el català per al país és una qüestió absolutament "decisiva", ha dit. "En aquests moments torna a estar en perill, i en un perill diria que greu, i no sé si tothom n'està absolutament convençut", ha lamentat.
  • "Catalunya la salvarem a través nostre", ha assegurat Pujol. 
  • També ha defensat que el nacionalisme català "mai ha estat pròpiament ètnic, sinó que ha estat bàsicament lingüístic i de cultura". Per tot plegat, ha remarcat que l'únic que es feia "si venia un home de molt lluny" és "mirar d'ensenyar-lo i incorporar-lo" a la societat.

En detall: Pujol també ha parlat de la seva etapa al capdavant de la Generalitat i ha explicat que estava disposat a negociar amb el PSOE i amb el PP "sempre que hi hagués una correspondència positiva" pel que fa a la llengua.

  • Tot i això, ha assegurat que des de Madrid li deien que s'havia de fer a la idea que "això del català no té solució" i que un agreujant per a la llengua seria la immigració que aniria arribant a Catalunya al llarg dels anys: "Entre això i la immigració que els caurà a sobre en 40 anys, s'ha acabat", ha afirmat que li va traslladar un dirigent popular.

D'on venim: Jordi Pujol va patir un ictus isquèmic al setembre de l'any passat, pel qual va ser intervingut d'urgència. Des de la seva recuperació, ha intensificat les seves aparicions públiques després d'un temps sense fer-ho un cop va esclatar l'escàndol pels diners amagats a Andorra.

  • El juny del 2021 l'Audiència Nacional va decidir enviar a judici la família per organització criminal.
Categoria: Política