Política
La presidenta suspesa del Parlament
Foto: La presidenta suspesa del Parlament | Kike Rincón / Europa Press
Parlament de Catalunya

La pensió vitalícia que rebrà Borràs com a expresidenta del Parlament obre un cisma

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta suspesa del Parlament
Foto: La presidenta suspesa del Parlament | Kike Rincón / Europa Press

La pensió vitalícia que rebrà Laura Borràs quan deixi el càrrec de presidenta del Parlament —ja que ara està suspesa a l'espera de la sentència del TSJC— ha obert un cisma entre les formacions de la cambra catalana.

Per què és important? Borràs té dret a cobrar el 80% del sou durant almenys quatre anys i una pensió vitalícia quan es jubili que equival al 60% del seu sou. Un privilegi que tenen tots els presidents de la cambra catalana.

  • Tenint en compte que la nòmina anual d'un president del Parlament puja als 150.000 euros anuals, la indemnització per Borràs seria de 120.000 euros anuals durant quatre anys i 90.000 euros anuals i vitalicis quan es jubili.

Al detall: El PSC, En Comú Podem, el PP i la CUP s'han mostrat partidaris de retirar-li la indemnització i la pensió vitalícia a Borràs si finalment és apartada del càrrec amb una sentència condemnatòria pel seu cas quan era presidenta de l'Institut de les Lletres Catalanes.

  • Els socialistes i els comuns han reconegut a diversos mitjans, també a Principal, que volen reformar la llei que entrega als expresidents de la cambra el privilegi de beneficiar-se d'una pensió vitalícia i esmenar-la perquè no sigui així amb els casos on hi hagi condemnes per corrupció.

D'altra banda: Esquerra i Junts són més prudents i han demanat esperar a la sentència per pronunciar-se o moure fitxa. De fet, ahir, el portaveu de Junts, Josep Rius, va demanar respecte a la presumpció d'innocència davant dels posicionaments d'altres formacions respecte al futur de Borràs.

  • La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, no va ser tan prudent, però sí que va posar-hi pausa: "Estem en espera de veure la sentència, i, un cop vista, estudiarem qualsevol de les possibilitats, reformes legislatives, si s'escau".