Política
Patrícia Plaja, portaveu del Govern
Foto: Patrícia Plaja, portaveu del Govern | ACN
Llengua

El Govern respon a la polèmica infermera: "Tothom ha de poder ser atès en català"

Temps de lectura: 3 minuts
Patrícia Plaja, portaveu del Govern
Foto: Patrícia Plaja, portaveu del Govern | ACN

El Govern de la Generalitat s'ha referit a la polèmica protagonitzada per la infermera de l'Hospital Vall d'Hebron acusada de menysprear el català. Ha reconegut haver-hi una "crisi lingüística" i treballar perquè "tothom pugui ser atès en català".

Per què és important? La setmana passada, es va fer viral el vídeo de TikTok en què una infermera vinguda d'Andalusia es queixava d'haver d'aconseguir el nivell B2 de català per poder opositar i aconseguir una plaça pública. No va trigar a esclatar la polèmica, amb crítiques per suposada catalanofòbia.

Context: El Departament de Salut ha obert un expedient a la infermera, que ha assegurat que té "por" de sortir al carrer arran de les acusacions contra ella.

Què diu el Govern? A través de la portaveu Patrícia Plaja en roda de premsa aquest dimarts 7 de març, l'executiu català ha assegurat que "tothom ha de poder ser atès en català" i que "som en una crisi lingüística".

  • "Ni l'actitud ni les formes d'aquesta infermera és representatiu del col·lectiu sanitari, que va ser el primer a deixar clar que no se sentia representat per les seves declaracions. S'han pres les decisions necessàries i se li ha obert un expedient que està seguint el seu curs".
  • "El Govern treballa perquè qualsevol persona en qualsevol àmbit pugui ser atesa en català a Catalunya. La realitat, no l'amaguem, és que això encara no passa. Reconeix que hi ha una emergència lingüística i que hi ha àmbits del sector públic en què no pots ser atès en català".
  • "La llengua no pot ser un problema. El català és la nostra llengua i és un element fonamental en la qualitat de la prestació del servei, genera proximitat, confiança, i la gent, sobretot quan va al metge perquè té alguna patologia o neguit, vol ser atès en el seu idioma".
  • "Els requisits són diferents en funció del grau d'especialitat o el lloc que s'ha d'ocupar a l'administració. Ara per ara, aquests són els requisits vigents i més endavant es valorarà si cal fer alguna esmena".

A més: La portaveu ha volgut recordar que "hi ha molts professionals sanitaris vinguts d'altres llocs de l'Estat espanyol, ciutadans nascuts fora de Catalunya que han après i parlen el català". "Personal sanitari que ha arribat fa tres mesos o més temps i l'han après", ha insistit, volent allunyar del focus el col·lectiu.

A la pràctica: Els empleats públics disposen d'una oferta formativa impulsada pel Govern per aprendre el català, ha remarcat Plaja.

Previsions: La portaveu ha assegurat que el Govern "farà balanç sobre en quin punt es troba el centenar d'accions amb què vol impulsar el català".

  • La setmana vinent, en la roda de premsa habitual de cada dimarts posterior al Consell Executiu, explicarà quina valoració se'n fa i si cal reforçar-lo. "L'ús del català i la seva defensa és un tema que ens ocupa des del principi de la legislatura", ha conclòs.