Política
El president de la Generalitat al Parlament
Foto: El president de la Generalitat al Parlament | Kike Rincón / Europa Press
Comptes Generalitat

El Parlament aprova uns pressupostos que donen oxigen a la legislatura d'Aragonès

Parlament de Catalunya.
Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat al Parlament
Foto: El president de la Generalitat al Parlament | Kike Rincón / Europa Press

Gairebé mig any de negociacions, d'estira-i-arronsa, de mà estesa, de serrells i de tràmits parlamentaris. Però finalment, el govern republicà ha aconseguit aprovar uns pressupostos que donen oxigen al president Pere Aragonès per esgotar la legislatura.

Al detall: Uns pressupostos que han passat per moltes mans, i que han passejat per diversos despatxos, de diferents colors. Els comptes van ser parits per l'exconseller de Junts Jaume Giró per després ser adoptats per la consellera d'Economia, Natàlia Mas. Van ser confeccionats en el cor de l'executiu ERC-Junts, per després veure's repudiats per Junts i acollits pel PSC, que s'han convertit en el soci pressupostari dels republicans.

Què ha passat avui? L'hemicicle ha debatut i després votat a favor del projecte llei de pressupostos. Durant aquesta sessió plenària s'ha vist a la portaveu del PSC, Alícia Romero, visiblement emocionada d'acabar aquest serial tot agraint al seu líder, Salvador Illa, i al president Aragonès, la feina feta.

  • Al torn de Junts, el diputat Jordi Munell ha repassat totes les mancances dels comptes exhibint un mapa de Catalunya notablement buit assenyalant la falta d'inversions al territori català. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha carregat contra ERC per "apuntalar" els rics i "fer un gir a la dreta", a més de retreure a Aragonès haver-los substituït pels Comuns.

En profunditat: Els comptes de la Generalitat, aprovats a tres bandes per ERC, PSC i En Comú Podem, ja poden començar a rodar després de sis mesos de molt treball d'un govern en minoria que ha hagut de clavar colzes i de cedir en algunes carpetes.

  • De fet, aquesta falta de suports que arrossega el govern republicà (tan sols 33 diputats) és el que constantment li recorda el PSC —avui també— per forçar al president a consolidar "grans consensos" i allunyar-lo de l'independentisme més fervent de Junts i la CUP.
  • En canvi, Junts —que ha sigut soci d'ERC durant molts governs— ara ha emprès la via de la mà dura contra els republicans per haver format el que ells diuen "el nou tripartit" ERC-PSC-Comuns. La CUP, per la seva banda, també s'ha sumat a la crítica al Govern tot i que ho ha fet per les grans infraestructures que "converteixen Catalunya en un parc temàtic".