Política
Foto: El president de la Generalitat i el cap de l'oposició | Europa Press
Parlament de Catalunya

Vídeo: t'expliquem com els pressupostos han trencat els blocs al Parlament

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: El president de la Generalitat i el cap de l'oposició | Europa Press

El Parlament ha oficialitzat la ruptura de blocs amb l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. El pacte a tres bandes entre ERC, PSC i Comuns ha palesat el trencament del pack independentista ERC-Junts-CUP, i ha permès que l'executiu minoritari republicà pugui insuflar oxigen a la legislatura de Pere Aragonès.

Per què és important? El govern republicà amb socialistes han segellat una aliança puntual que ha facilitat la tramitació del projecte de llei de pressupostos davant del bloqueig que va representar la sortida de Junts del Govern.

  • Tot i això, no s'augura un camí de floretes pel que queda de legislatura a Aragonès, que molt probablement estarà ple d'obstacles, entre ells, les eleccions municipals.

En profunditat: L'hemicicle ha aprovat els pressupostos després de mig any d'estira-i-arronsa i de llargues negociacions. El pacte pressupostari ERC-PSC-Comuns ha donat llum verda als comptes que representen un respir per Aragonès.

  • Uns comptes que van néixer en el cor del govern de coalició Junts-ERC, i que va parir l'exconseller de Junts Jaume Giró. Amb la marxa dels juntaires, els pressupostos els va apadrinar a consellera republicana d'Economia, Natàlia Mas.
  • Aragonès va haver d'anar a cercar suports fora de l'executiu, que només consta dels diputats d'ERC (33). Els republicans van encetar una negociació a tres bandes: primer van assolir un acord amb En Comú Podem i després van recercar un pacte amb PSC o Junts.
  • Finalment, Aragonès va segellar un pacte pressupostari amb el líder del PSC, Salvador Illa, i Junts es va distanciar totalment dels republicans, acusant-los de formar un tripartit.

D'altra banda: El tercer en discòrdia, la CUP, ha seguit el camí de Junts de mà dura contra ERC. La diputada anticapitalista Eulàlia Reguant ha collat l'executiu republicà pel seu "gir a la dreta" en els pressupostos de la Generalitat.

  • "Allò normal quan un Govern es trenca, quan es fa un viratge tan bèstia en les polítiques, és comparèixer davant del país, del Parlament i explicar els plans que es tenen", ha reblat Reguant.
  • En aquest sentit, l'anticapitalista ha recordat el pacte de legislatura que van segellar amb ERC on Aragonès es comprometia a sotmetre's a una qüestió de confiança a la meitat de la legislatura: "Aquesta incompareixença comença a ser una actitud preocupant... quan pensa comparèixer per fer balanç de la taula de diàleg?".
Categoria: Política